blog | werkgroep caraïbische letteren

Hier en nu: Podcasts over Surinaamse talen en literatuur

Sinds 2024 maakt Ruth San A Jong, auteur en directeur van de Schrijversvakschool Paramaribo, een reeks podcasts over talen en literatuur van Suriname onder de titel Hier en nu. Schrijvers, redacteurs, vormgevers, journalisten komen voorbij. Periodiek worden nieuwe podcasts aan de inmiddels al mooie lijst toegevoegd.

In de podcasts kwamen tot op heden voorbij: Orchida Bachnoe, Iwan Brave, Chris Polanen, Alida Neslo, Jane Smith, Kirtie Algoe, Miguel Keerveld, Pauline Durlacher, Audry Wajwakana, Urmia van Leeuwaarde, Lilian Ferrier, Erwin Tolin Alexander, Michiel van Kempen, Karin Lachmising, Raj Mohan, Siegfried Gerling, Cynthia Mc Leod en Ronald Venetiaan.

Klik hier voor de volledige lijst podcasts.

Ruth San A Jong schrijft op haar site:

“In het inmiddels zestienjarig bestaan van de Schrijversvakschool, is de meest algemene opmerking van bedrijven en organisaties die ons benaderen voor trainingen, dat de doorsnee uitdrukkings- en schrijfvaardigheid van de cursist matig tot slecht is. En het wordt steeds erger.

Men leest te weinig en men is van de meest elementaire zaken die gaan over het schrijversvak niet op de hoogte. In ons jubileumjaar, 2023, hebben wij een serie Youtube onlinelessen ontwikkeld en aangeboden om de lezer/kijker te informeren over het schrijversvak. Het zijn voornamelijk elementaire onderwerpen die met het creatieve en literaire schrijven te maken hebben. Behalve het schrijversvak kwamen de Surinaamse talen en met name het Sranantongo en het Surinaams-Nederlands  langs. Taal is tenslotte het middel waarin de woordkunst wordt beoefend. Om verder te gaan, startte ik een serie podcasts die de Surinamer vooral verder het vak inleidt. De trend voor informatievoorziening is digitaal/ virtueel en we blijven niet achter. Deze trend heeft het voordeel van een groter bereik; iedereen heeft tenminste een mobiel in bezit. Met deze podcasts willen we prikkels geven tot schrijven, lezen en wie weet tot cultureel of historisch besef van het eigene. De gesprekken zijn vooral openhartig, onthullend en zelfs emotioneel.

Bij deze podcast wordt er steeds een connectie gemaakt met de Surinaamse talen en literatuur. Het zijn gesprekken met schrijvers, redacteurs, vormgevers: iedereen die een bijdrage levert aan de Surinaamse talen en literatuur.

Naast informatie hopen we subtiel bij te dragen aan:

  • ‘critical thinking’; dat Surinamers kritisch nadenken over het schrijversvak maar ook de taal als onderdeel van de identiteit, cultuur, natievorming;
  • het nadenken van Surinamers over het schrijversvak als ambacht en geprikkeld raken zelf te schrijven;
  • het krijgen van een goed beeld van wat de tendensen (bewegingen) zijn als het om de Surinaamse taal en literatuur gaat;
  • uitwisseling van visies en ideeën;
  • het vinden van een forum om zichtbaar te worden.

Dit programma is vrijwilligersprogramma. We doen niet echt agressief aan fondsenwerving, maar hebben wel fondsen nodig om bijvoorbeeld de podcasts ‘betaald’ te publiceren, of een voicerecorder aan te schaffen voor goede audiokwaliteit. Het monteren van de audio naar beeld doen we zelf. Een studio is er ook niet; we zitten vaak op een typisch Surinaams terras, met ook vrijwilligers op de achtergrond die fluiten of honden die blaffen. Als u ons wil en kan ondersteunen, vinden we dat hartstikke prettig. Wilt u weten hoe u ons kunt ondersteunen, dan kunt u een email sturen naar info@schrijversvakschool.org of een Whatsappje sturen naar +5978563674

Dank alvast.

Ruth San A Jong, initiatiefnemer”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter