blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Vervallen huis van de islam

Met een indrukwekkende hoeveelheid feitenmateriaal toont dit boek – Het vervallen huis van de islam door Ruud Koopmans – de diepte van de islamitische crisis aan, en onderzoekt de oorzaken. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt.

De islamitische wereld bevindt zich in een steeds dieper wordende crisis. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld alleen maar verder af. Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Van Mali in West-Afrika tot de Filipijnen in Oost-Azië woeden tientallen burgeroorlogen met islamitische betrokkenheid die miljoenen mensenlevens hebben gekost. Duizenden komen jaarlijks om bij aanslagen van terreurorganisaties als isis, Al-Qaeda en Boko Haram. Economisch raakt de islamitische wereld steeds verder achterop. Geen wonder dat velen elders een goed heenkomen zoeken. Maar ook wat integratie betreft zijn migranten uit moslimlanden hekkensluiters.

Ruud Koopmans, Het vervallen huis van de islam; Over de crisis van de islamitische wereld. Amsterdam: Prometheus, 2019.

Voor een bespreking in NRC, 8 maart 2019; zie ook Aart G. Broek, ‘Het standvastige huis van verzet in de islamitische wereld’, website Sociale Vraagstukken, 16 maart 2019.

Lees ook interviews met Koopmans, ‘Fundamentalisme is een dominante stroming binnen de islam’ in Humo, 27 februari, 2019; ‘Tolerantie voor islam is een verdomd goedkope houding’, The Fire, 25 februari, 2019, waaruit dit citaat:

“Ja, wat het houden van abstracte kunst, free jazz, of atonale muziek in het verleden was, is nu het hebben van een bepaalde opinie over islam, immigratie of globalisering: tolerant en open. Het is ook nog een keer een verdomd goedkope houding. Want men woont niet in de wijken waar de immigranten wonen, en de kinderen zitten gewoon op de hockeyclub, niet op de voetbalclub waar de Marokkaanse vandaaltjes naartoe gaan. Misschien hebben ze nog een leuke Afrikaanse werkster, en reizen ze naar exotische vakantielanden. Men profiteert van de zonnige kanten van de multiculturele samenleving en ondertussen wordt er neergekeken op anderen vanwege hun bekrompen smaak, hun gebrek aan waardering voor diversiteit en hun hang naar ‘achterlijke’ tradities als Zwarte Piet.”

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter