blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Het taallandschap op de Nederlands-Caribische eilanden

door Ronald Severing

Door hun geografische ligging en hun gezamenlijke geschiedenis van zo’n viereneenhalve eeuw hebben de zes Nederlands-Caribische eilanden een vergelijkbare taalsituatie. De omgangstaal op de Benedenwindse Eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden genoemd, is het Papiaments. Dit in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden binnen het Koninkrijk: Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, de SSS-eilanden. Op deze drie eilanden is het Engels de omgangstaal.

Staatkundige ontwikkelingen

Vanaf 1954 tot aan 1986 vormden de zes eilanden samen de Nederlandse Antillen. Alle beleid werd vanuit Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, aangestuurd. Aan het hoofd van de regering stond een gouverneur voor alle eilanden, die elk weer eigen eilandelijke gekozen besturen hadden onder leiding van zes gezaghebbers. Het centrale bestuur bepaalde ook het taalbeleid voor alle eilanden. Aruba verkreeg in 1986 een aparte status als autonoom land binnen het Koninkrijk (met een eigen gouverneur), zodat de Nederlandse Antillen vanaf dat jaar, tot aan de staatkundige verandering van 10 oktober 2010 bestond uit vijf eilanden, de zogenaamde Antillen van vijf.

Door politieke keuzes die elk eiland maakte, heeft het Koninkrijk der Nederlanden sinds 10 oktober 2010 de volgende staatkundige structuur.

Lees hier verder op literatuurgeschiedenis.org

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter