blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Surinaamse fotoboek als vorm van verzet en emancipatie

Op dinsdag 27 juni a.s. organiseert FOTODOK samen met kunstenaar en onderzoeker Sara Blokland een avond over het Surinaamse fotoboek. Een avond over het fotoboek als vorm van verzet en emancipatie, als een koloniaal document en als een poging tot verbinding tussen de Nederlandse toeschouwer en het leven in Suriname. Met bijdragen van Carl Haarnack, Ben Krewinkel en Sara Blokland.

 

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) historicus en oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij doet tevens promotie-onderzoek naar de representatie van Suriname in Duitse literatuur tussen 1700 en 1900. Speciaal voor Srefidensi geeft hij een lezing over het unieke boek Les habitants de Suriname.

Ben Krewinkel (Nederland, 1975) is een documentairefotograaf, curator en schrijver. Speciaal voor Srefidensifoto schreef hij essays, waarin hij een aantal historische fotoboeken uit en over Suriname onder de loep neemt. Krewinkel studeerde moderne Afrikaanse geschiedenis in Amsterdam en Pretoria, Photographic Studies in Leiden en slaagde cumlaude aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hij is als docent verbonden aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Sara Blokland (Ede, 1969) is beeldend kunstenaar, curator en onderzoeker. Blokland studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en heeft een `MA Film and Photographic Studies. Haar beeldend werk maakt deel uit van o.a. de ABN-AMRO Collectie, de Rabobank Collectie, Museum of Fine Arts in Houston en het Gemeentemuseum Den Haag. Zij exposeerde onder meer in het MMKA en het Stedelijk Museum en internationaal o.a. in Lmakgallery NY and Museum for modern Art Seoul. Samen met stichting Fotodok initieerde zij het Srefidensi-foto project in 2016 en deed een jaar lang onderzoek in verschillende foto-archieven. Zoals in het archief van het Museum voor Wereld Culturen waar zij tevens-verbonden aan het Research Center for Material Culture en ondersteund door het Tholenaar van Raalte fellowship – werkt aan dit onderzoek .
www.sarablokland.com

Deze avond is onderdeel van het vierdelige Srefidensi on Tour. In de vier bijeenkomsten in Amsterdam en Utrecht gaan verschillende kunstenaars en onderzoekers in op een aantal foto’s, verhalen en geschiedenissen die in Blokland’s onderzoek naar boven kwamen. De Srefidensi tour is in samenwerking met het Amsterdam Museum, Het Tropenmuseum, en de Vereniging Ons Suriname & The Black archives.

Het Srefidensi fotoproject is een initiatief van Sara Blokland en FOTODOK en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Gemeente Utrecht , Amsterdams Fonds voor de kunsten, CBK Zuidoost, Research Center For Material Culture en het Tholenaar van Raalte Fellowship.

Datum: dinsdag 27 juni 2017, aanvang 19.30 uur
Locatie: FOTODOK, Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht Utrecht
Reserveren: info@fotodok.org o.v.v Srefidensi + de avond van het Surinaamse fotoboek

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter