blog | werkgroep caraïbische letteren

Het spook van de cultuurmarxisten bestaat

door Maarten Boudry

“De kern van de zaak blijft echter hetzelfde: de reductie van een complexe maatschappelijke werkelijkheid tot een binaire tweedeling van onderdrukkers vs. slachtoffers is niet alleen simplistisch maar ook schadelijk. Het sluit mensen op in identitaire hokjes, verhindert emancipatie, en kan zelfs leiden tot een racialisering van verlichtingsideeën.”

Over welk spook werd de afgelopen drie jaar 82 keer geschreven in de grote kranten, maar vóór 2012 slechts één keer? Het spook genaamd ‘cultuurmarxisme’ (Telling in Vrij Nederland, 12/12/18). Het zou gaan om het marxisme in een nieuwe gedaante. Thierry Baudet had er de mond van vol, evenals Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump. De Britse journalist en provocateur Milo Yiannopoulos weidt erover uit, net zoals de katholieke opiniemaker Andrew Sullivan. De cultuurfilosoof Sid Lukkassen schreef er een heel boek over (Avondland en identiteit), en Paul Cliteur stelde er dit jaar een bundel over samen (Cultuurmarxisme).

Lees de beschouwing op de NRC website, 11 januari 2019; zie ook Martin Sommer, ‘In een onvoorspelbare, woelige wereld is het zekerheid waaraan het ontbreekt’, de Volkskrant, 11 januari 2019.

cartoon 14 - witte privileges - AGB - 2018.05.25 - Aart G. Broek - www.klasse-oplossingen.nl

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter