blog | werkgroep caraïbische letteren

Het spannendste boek van de wereld/E buki mas excitante di mundo

door Jerry Dewnarain

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) hield op de laatste dag van de Caran/Cross Over-conferentie op Aruba een korte lezing over zijn recentste kinderboek Het spannendste boek van de wereld/E buki mas excitante di mundo. Wie is Sjoerd Kuyper?

Sjoerd Kuyper in Oranjestad. Foto © Eric Mijts

 

Kuyper schreef al op jonge leeftijd. Zijn eerste publicatie was een gedicht in een tien voor de tieners. Hij was toen zestien. Kuyper schreef ongeveer 48 kinderboeken. Enkele van zijn boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel. Met Robin en God won Kuyper de prijs voor het beste kinderboek van 1996: de Gouden Griffel. De tekeningen van Annemarie van Haeringen in het prentenboek Malmok werden in 1999 bekroond met het Gouden Penseel en Jan Jutte won in 2004 diezelfde prijs voor zijn tekeningen in Een muts voor de maan. Begin 2014 verscheen de jeugdroman Hotel De Grote L, die de top-10 van de bestsellerslijst haalde en bekroond werd met een Zilveren Griffel. Het boek De duik werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs en won een Vlag en Wimpel en de Glazen Globe. In 2012 ontving Sjoerd Kuyper de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs, de P.C. Hooftprijs voor jeugdliteratuur, voor zijn gehele oeuvre. Onlangs gaf Kuyper Het spannendste boek van de wereld uit. Dit boek besprak hij op de CARAN/CROSS OVER Conferentie op Aruba. Sjoerd Kuyper schreef speciaal voor het Kinderboekenfestival 2017 dit geschenkboek. Sinds het Kinderboekenfestival van 1996 komt Sjoerd Kuyper vaak op Aruba. Hij is van het eiland gaan houden en is gelukkig en trots dat hij dit boek mocht maken, met een van de beste Arubaanse kunstenaars: zijn bijna-naamgenoot Stan Kuiperi. Het spannendste boek van de wereld/ E buki mas excitante di mundo speelt schrijver S.F. Mars een bepalende rol. Dat denkt hij in ieder geval. Hij bezoekt een klas op Aruba. Daar zijn de echte hoofdrolspelers van het boek te vinden, Tica en Giancarlo. Beide kinderen zijn van indiaanse afkomst, de ene een Arowak van Aruba en de ander uit Peru. Ze belanden in allerlei spannende avonturen in het verhaal dat S.F. Mars ter plekke en op dat moment lijkt te schrijven.

 

De schrijver zelf vindt de eerste zes pagina’s zeer poëtisch. Kuyper heeft de Arubaanse samenleving eerst goed moeten observeren om dit boek te schrijven. Het is een geslaagd kinderboek op Aruba geworden, omdat het herkenbaar is voor het Arubaanse kind. Bovendien is het boek vertaald in het Papiamento door Evelyn Ruiz-Croes. Het boek kwam eigenlijk tot stand op verzoek van Arubaanse kinderen zelf. Zij wilden boeken lezen die over hun land gaan en over hun leven. Zo is Kuyper geïnspireerd geraakt om steeds naar het kinderboekenfestival te komen op Curaçao en Aruba. Zodoende maakte hij ook vrienden aan de andere kant van de oceaan. Door deze band met de voormalige Antillen ontstonden boeken als de De duik, Malmok en Het spannendste boek van de wereld/E buki mas excitante di mundo. Kuyper is niet alleen een schrijver die de literatuur mooier wil maken maar middels zijn werk ook de wereld daarbuiten. En dit streven wordt wel vaker beloond. Kuyper vindt dat het Nederlandse taalgebied met name Nederland overspoeld wordt door culturen van verre, de een nog boeiender dan de andere, maar de mens ziet alleen de buitenkant. ‘Boeken kunnen alleen de ziel laten zien, alleen het hart. In de literatuur voor volwassenen is er wel aandacht voor etnische minderheden, de jeugdliteratuur daarentegen is nog behoorlijk wit’, vindt Kuyper. Dat komt omdat de Nederlandse schrijvers van buitenlandse komaf het jeugdboek nog niet hebben ontdekt. Misschien is dit volgens Kuyper cultureel bepaald.

 

 

Ramon Todd Dandaré, geheel rechts. Foto © Michiel van Kempen

Een leuke bijkomstigheid was het aanbod van Ramon Todd Dandaré, voormalig directeur van het Instituto Linguistico op Aruba. Deze vurige bepleiter van het Papiaments bood aan De duik te lezen. En als hij het een mooi boek vindt, gaat hij het vertalen. De gehele zaal zal hem daaraan houden. Hij voegde er meteen aan toe dat het boek was uitverkocht en hij het nergens kon vinden. Ook daar had Kuyper een antwoord op: hij trok er meteen een tevoorschijn.

1 comment to “Het spannendste boek van de wereld/E buki mas excitante di mundo

  • Fantastische presentatie, uit het hart gegrepen!
    Dankjewel! Ik heb genoten!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter