blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Sociaal Panorama aan de Surinamerivier

door Norma Alberg

Als supervisor en medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming probeer ik steeds mijn deskundigheid te vergroten. Daarom schreef ik me vorig jaar in voor de cursus ‘Het Sociaal Panorama als middel in Transculturele Psychotherapie’ (www.seth.nl). Omdat ik oorspronkelijk zelf uit Suriname kom heb ik extra affiniteit met het aspect cultuurverschillen in de hulpverlening. Want botsende vanzelfsprekendheden staan therapie, coaching en supervisie vaak enorm in de weg.

 

Die tweedaagse cursus, gegeven door Lucas Derks, was me heel goed bevallen. Hij gaf geen antwoord op al mijn vragen, maar wel op een heleboel erg belangrijke. Want met het sociaal panorama heb je een methode die je kunt toepassen op de thema’s waar cultuurverschillen vaak het zwaars wegen: relaties, familie en religie. Deze cursus smaakte naar meer, en zo besloot ik mee te doen met de vijfdaagse opleiding tot sociaal panorama consulent. Dit was een heel prettige ervaring, met name omdat ik de technieken nu op een praktijksituaties passende manier leerde inzetten. Ook zonder het diploma ‘consulent’, bleken de technieken in mijn praktijk, met mijn cliënten en supervisanten al heel goed te werken. Maar nu doorzag ik nog meer de diepgang en de brede bruikbaarheid ervan.

 

Lees hier verder op www.sociaalpanorama.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter