blog | werkgroep caraïbische letteren

Het slavernijverleden en racisme / onderzoek

Welkom bij de vragenlijst over het Nederlandse slavernijverleden en racisme in Nederland. Deze vragenlijst is deel van een samenwerking van dr. Markus Balkenhol (Meertens Instituut) en dr. John Schuster (onafhankelijke onderzoeker).

Vooraf / In deze vragenlijst vragen we naar uw persoonlijke mening omtrent culturele verschijnselen en gebruiken. Voor een onderzoeksinstituut als het Meertens Instituut is het gedachtegoed omtrent cultuurverschijnselen net zo belangrijk onderzoeksmateriaal als de verschijnselen zelf. Er bestaat bij de beantwoording van deze vragen geen goed of fout. Uw vragen worden anoniem verwerkt en opgeslagen.

Slavernijmonument Amsterdam

Onderzoek naar mening omtrent Nederlands slavernijverleden / Sinds 1993 wordt de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 (Keti Koti) ieder jaar publiek herdacht, en sinds enkele jaren ook de opstand in 1795 van slaafgemaakten op Curaçao, onder leiding van Tula. In 2007 werd slavernij onderdeel van de historische canon van Nederland, en sindsdien is er ook uitbreiding van het onderzoek naar het slavernijverleden. Recent is er ook discussie over Zwarte Piet en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.

Klik hier door naar de webpagina en doe mee aan het onderzoek.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter