blog | werkgroep caraïbische letteren

Het pijnlijke Nederlandse slavernijdebat, nu en toen

Lezing door Bert Paasman in het KIT

De activiteiten van nakomelingen van Surinaamse en Antilliaanse slaven hebben de discussie over de Nederlandse rol in slavenhandel en slavernij volop in de publieke belangstelling geplaatst. In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de West-Indische koloniën werd afgeschaft. Heeft Nederland een slecht geweten en een ereschuld? Waarom is het huidige debat zo uitzichtloos en hoe kan daar verandering in komen?

Bert Paasman stelt, na een inleiding over het Nederlands aandeel in slavernij en slavenhandel, dit slavernijdiscours in heden en verleden aan de orde, probeert misverstanden recht te zetten, taboes aan te snijden en gaat de discussie aan met het publiek.

Programma
16.30 uur Inloop met koffie & thee
17.00 uur Lezing door Bert Paasman
18.15 uur Einde en afsluiting met een drankje

Prof. dr. Bert Paasman is emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over de Verlichting, de Oost- en West-Indische letteren, over Nederlandstalige literatuur van Zuid-Afrika en over moderne migranten-literatuur. Zijn dissertatie was gewijd aan het Nederlandse slavernijdebat.

Datum en tijd: donderdag 15 maart 2012, aanvang lezing 17.00 uur
Locatie: Leeszaal KIT Bibliotheek, Mauritskade 63, Amsterdam
Toegang: € 7,50 (KIT-leden en studenten € 5,-)
Reserveren is noodzakelijk: Tel. (020) 568 8462 of via: library@kit.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter