blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek – van Usha Marhé, schrijfster en coach

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Alakondre; Verhalen uit de wereld van Soei Len van Soei Len Tjon. Geweldig dat een elfjarige jongedame een boek heeft gepubliceerd. Ook de tekeningen maakte ze zelf en ze kan fantastisch voorlezen waardoor haar verhalen nog meer tot leven komen – ik hoorde haar op Facebook. Verder ligt er Waarom zou je huilen mijn lieve lieve… van Astrid Roemer, een novelle uit 1976 over armoede in Suriname. Het is haar meest onbekende boek, maar voor mij is het haar beste. Ik beleef het nog net zo krachtig als toen ik het voor het eerst las.

Usha Marhé

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Stripverhalen. Van een stripboek verveel ik nooit, want ik haal ook plezier uit de tekeningen. In mijn jeugd las ik van alles: De Rode Ridder en Suske en Wiske van Willyvandersteen, Lucky Luke van Morris, X. Fauche en J. Leturgie, Paling en Ko van Francisco Ibânez, Asterix en Obelix van René Goscinny, Albert Uderzo en Jean-Yves Ferri.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Chimananda Ngozi Adichie. Haar TedTalk The danger of a single story is fantastisch. Ik heb de presentatie van haar boek Americanah meegemaakt, de zaal hing aan haar lippen. Ze is intelligent, scherp in haar observaties en heeft een leuk gevoel voor humor. Zij schrijft en spreekt over feminisme, levensvreugde en veerkracht en schuwt moeilijke onderwerpen als ontheemding, racisme en migratie niet. We hebben veel raakvlakken met elkaar.

Met welk boek bent u zelf bezig?

De heruitgave van mijn boek Tapu syen/Bedek je schande – Surinamers en incest is momenteel in voorbereiding. Het is 25 jaar oud en het onderwerp blijft belangrijk: incest en seksueel misbruik komen helaas veel voor in de Surinaamse samenleving. Het wordt een herziene uitgave, met nieuwe begrippen als grooming en gaslighting erin. En met geanonimiseerde brieven van mensen bij wie het boek veel heeft losgemaakt. 

Welk boek boeit u momenteel?

What happened to you? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing van Bruce D. Perry en Oprah Winfrey. Mijn nevenberoep is Empowermentcoach Emotionele Gezondheid. Dit boek leert je om niet aan cliënten te vragen: ‘Waarom doe je dit?’ maar om te vragen wat er met ze is gebeurd. Want dat is de ingang naar healing.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

Siddharta van Herman Hesse. Een roman over de Boeddha die ik als tiener las. Dit verhaal over hoe je uit je lijden kunt komen, heeft een zaadje in mij geplant om later zelf de weg uit lijden te vinden. Daarom is het voor mij een soort wegwijzer geworden.

Welk boek kon u niet uitlezen?

A Suitable Boy van Vikram Seth. Ik vind het een geweldig boek, maar ik kom gewoon niet verder. Terwijl het het duurste boek is wat ik ooit heb gekocht, wel 50 euro! Intussen is het verfilmd en daar heb ik met veel plezier naar gekeken.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

De vele straatbibliotheken hier in Amsterdam zijn voor mij een zeer plezierige bron van literatuur. Sinds 2015 stuur ik regelmatig boeken naar Suriname. Op die manier heb ik veel mediatheken en bibliotheken daar kunnen voorzien van leesvoer. Ik krijg van vrienden en een deel haal ik uit die kasten op straat.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Baccha, het ezeljong van Albert Helman en Jnan Adhin

Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle. Het bevat een toekomstvisie over hoe we als mensheid verder zouden kunnen gaan, als individu en als collectief. De mensheid heeft Moeder Aarde beroofd van allerlei zaken en we slaan elkaar de hersens in. Dit boek leert hoe we kunnen groeien naar een bewustere, meer harmonische samenleving. Het gaat over de transformatie die we nodig hebben.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Loes en mama. Zo leuk en multicultureel – die hele serie was geweldig. En Baccha het ezeljong; een Surinaamse vertelling voor kinderen. Qua taal zo herkenbaar. Als je klein bent, is het zo belangrijk dat je kunt lezen over wat je kent, over je omgeving.

[dWTL, 31 december 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter