blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek – van Ruben del Prado

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

De profeet van Kahlil Gibran. Hij is een dichter die hierin korte levenswijsheden van elk aspect van het leven zo mooi heeft verwoord. Hoewel ik veel liever Engels dan Nederlands lees, is dit een van de weinige boeken die ik vreemd genoeg mooier vind in het Nederlands.

Ruben del Prado

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

The Book of Joy; Lasting Happiness in a Changing World van de Dalai Lama en bisschop Desmond Tutu. Dit is een boek dat ik niet alleen op een onbewoond eiland zal willen lezen, maar ook als ik later niet meer zou kunnen lopen en in een rolstoel zit of zo.

Welk boek boeit u momenteel?

The Subtle Art of Not Giving A F*ck van Mark Manson. Ik heb het al een keer gelezen en ben het nu aan het herlezen. Het gaat niet om nergens meer iets om geven. Maar meer om te beseffen dat de dingen zijn zoals ze zijn. ‘If you know, things are the way they are. If you don’t know, things are the way they are.’ Het is een subtiele kunst.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Filia Kramp. Omdat ze nuchter is en dingen zo goed in perspectief kan plaatsen. Zij schreef onder meer Schaduwnatie, een essay over de onvolkomen dekolonisatie van Suriname. En omdat zij een van de mensen is door wie ik me ga laten leiden in mijn politieke beslissingen. Ik wil in zee met mensen in dit mishandelde land die durven te zeggen: tot hier en niet verder – a sari.

Welk gedicht kent u uit uw hoofd?

‘Bloemetjes daarbuiten/sta je daar zo fijn? / Hou je van de regen of van zonneschijn? / Wel mijn kindje luister/ ik hou van allebei/ zon en regen samen zorgen goed voor mij.’

Dat is ook een beetje mijn levensmotto. Je hebt beide dingen nodig om te groeien, de zon én de regen.

Welk geleend boek heeft u nooit teruggegeven?

Een boek van de Amerikaanse antropologen Richard en Sally Price, First Time, dat ik leende van Jim Healy sr. Hij had voorin geschreven – zoals hij in alle boeken schreef die hij uitleende: This book and your friendship are very dear to me. Toch heb ik het hem nooit teruggegeven. De kaft was gevouwen. Dat vond ik vreselijk en daarom durfde ik hem het boek niet terug te geven.

Welk boek wilt u zelf schrijven?

Een boek over mijn leven. Daar is al een outline voor gemaakt. Het moet heten: My Life’s A Movie. Ik heb van alles meegemaakt in mijn leven – van joggen met Desmond Tutu tot een moordaanslag in Oeganda. En nog veel meer. En als je me zou vragen wat ik anders zou willen als ik mijn leven over mocht doen, dan zeg ik NIETS.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Ik hield veel van sprookjes. Maar niet van die witte-mensen-sprookjes. Ik hield van de Duizend-en-een-nacht verhalen, over exotische geuren, wierook en vliegende tapijten. En op wat latere leeftijd hield ik van die creepy verhalen van Roald Dahl. En van de boeken van Agatha Christie.

Welke klassieker moet u nu toch eindelijk eens lezen?

Geen enkele. Omdat ik al die klassiekers van tragedies en komedies al mijn hele leven lang zelf meemaak. Dus ik heb geen enkele klassieker nodig.

Welk boek boeit u momenteel?

Sun Tzu Was a Sissy; Conquer Your Enemies, Promote Your Friends, and Wage the Real Art of War van Stanley Bing. Sun Tzu was een Chinese filosoof, zijn lering was dat de beste strijders degenen zijn die wel zijn voorbereid maar wijs genoeg om niet daadwerkelijk ten strijde te trekken. Dit boek is een hilarische gids over de strijd van het hedendaagse leven.

[DWTL van 14 oktober 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter