blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Paul Woei – Beeldend kunstenaar

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

The Reckoning van John Grisham, ik kreeg het cadeau van mijn dochter. Het speelt in het zuiden van de Verenigde Staten, in Mississippi, met allerlei ongelijkheid en vooroordelen in de maatschappij. Een oorlogsheld keert terug en vermoordt de vermeende vriend van zijn vrouw. Zij heeft nooit onthuld dat zij zwanger was van een ex-slaaf.

Paul Woei. Foto Patrick Woei

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Een goede detective. En in elk geval The Spectacle of Skill; Selected Writings of Robert Hughes. Hierin zijn goede kunstkritieken van hem gebundeld.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met de Nederlandse journaliste Bibeb. Een geweldige vrouw. Zij maakte interviews voor het weekblad Vrij Nederland die zo to the point waren. Ik heb nog een gesigneerd exemplaar van een boek van haar.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Als ik op reis ben, ren ik altijd meteen naar boekhandels. In de VS naar de bibliotheek, waar ze nieuwe, pas gelezen boeken voor een paar centen te koop hebben. In Nederland naar tweedehandsboekwinkels. Al die boeken zijn te zwaar voor mijn koffer, die verzend ik dan per zeepost.

Wat is uw favoriete leeshouding of –plek?

Liggend op bed, voordat ik ga slapen. Dan lees ik zo’n anderhalf tot twee uur. Dat is het heerlijkste moment om de dag af te sluiten.

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Een heleboel. Ik heb altijd boeken uitgeleend, vooral aan studenten, maar ik weet niet meer welke en ook niet aan wie. Daarom leen ik niet meer uit. Een keer kreeg ik een boek terug dat ik aan een vrouw had uitgeleend. Ze had er een briefje bij gedaan, waarin ze schreef over haar vader die altijd zei:’ Wie een boek uitleent, verdient het dat zijn hand wordt afgehakt, maar wie een geleend boek terugbrengt, verdient het dat zijn beide handen worden afgehakt.’ Toch had ze mijn boek teruggebracht!

Welk boek hoort eigenlijk niet thuis in uw boekenkast?

Toen ik naar Nederland ging om te studeren, was ik enorm nieuwsgierig. Boeken kostten bijna niks, dus ik kocht over van alles – van architectuur tot banketbakken en tropische producten. Het is leuk om te weten, maar na een tijdje blijkt het dan toch niet mijn interesse te hebben. Dus ik heb die allemaal weggegeven.

Pegasus, Mary Hamilton Frye, 1914

Wat was uw lievelingskinderboek?

Over een jongen met een wit paard. Het paard kreeg ‘s nachts vleugels en dan maakten ze samen reizen naar de Arabische wereld.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

Reisverslagen zoals van Jacob d’Ancona. Hij hield een dagboek bij van de reizen die hij voor de keizer maakte, in twaalfhonderd-zoveel,  enkele jaren vóór Marco Polo van Constantinopel naar China. Je ziet de wereld bij elkaar komen, hoe de dingen gelinkt zijn aan elkaar. Ik moest denken aan de kleine dorpjes in China waar ik ben geweest. Een plek vijf kilometer verderop is dan al bijna een heel ander land. De impact van  uit je eigen gebied komen, uit je comfortzone stappen, dat is enorm – het verrijkt je zo.

Welk boek boeit u momenteel?

De serie over Rechter Tie van Robert van Gulik ben ik aan het herlezen. Rechter Tie was een Chinese ambtenaar uit de Tang-dynastie die leefde van 630-700. Hij werkte als een van de hoogste ambtenaren van China voor keizerin Wu. Hij is vooral bekend geworden door de Rechter Tie-boeken van Robert van Gulik, die in de jaren 60 een reeks van 17 misdaadromans heeft geschreven met Rechter Tie als hoofdpersoon.

De plot van de verhalen ken ik al, ik lees ze nu vooral om te zien hoe hij een verhaal construeert. Zo zie je dat de oplossing al veel eerder dan je denkt erin zit.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter