blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Oliver Smith – Architect, constructeur

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Het kwartaalblad De Architect. En De TED methode, een klein boekje met tips and tricks voor het houden van TED-talks. Behalve de do’s and don’ts bij het presenteren, staan er ook veel referenties in, dus tijdens het lezen, pak ik regelmatig mijn telefoon om een bepaalde lezing te zien.

Oliver Smith

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Any boek van Dan Brown. Ik vind zijn boeken geweldig geschreven, zeer meeslepend. Zijn verhalen hebben allemaal met plekken te maken – het Louvre, het Vaticaan – en zo gedetailleerd dat je de sfeer kunt voelen. Hij is een van de weinige auteurs van wie ik een boek echt lekker doorlees.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Dan Brown. Om hem te vragen, hoe hij ertoe komt om die specifieke onderdelen van een bepaalde plek vast te leggen. In het Louvre is dat een hele beschrijving van een schilderij én van de ruimte waar het hangt, met details over kleuren en materialen waardoor het een beleving wordt.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Door abonnementen. Maar ook door kennissen die me iets vertellen of aanraden of geven. En vooral door mijn vader die zegt: ‘Dit moet je lezen!’

Wat is uw favoriete leeshouding of –plek?

In mijn hangmat op het achterterras. Daar waait het flink, dus vaak val ik dan wel in slaap.

Welk boek hoort eigenlijk niet thuis in uw boekenkast?

Eigenlijk zou ik zeggen kookboeken, maar ik kan ze er niet uitgooien want het is niet alleen mijn boekenkast.

Wat is het slechtste boek dat u ooit las?

Als ik een boek slecht vind, stop ik ermee. Zo ben ik halverwege Steve Jobs de biografie van Walter Isaacson gestopt. Ook omdat ik inmiddels de film gezien had, dus ik was niet gemotiveerd om door te gaan. Als iets niet lekker leest, haak ik af.

Paramaribo, de modernistische architectuur van P.J. Nagel

Welk boek heeft grote invloed op uw leven gehad?

Het boek Achteraf bekeken; Twee decennia architectuur in Suriname van ir. P.J. Nagel van Maria Nagel-de Groot. Zo een groot oeuvre heeft Peter Nagel gebouwd, in zo een korte tijd. Dat is inspirerend. En het bevestigt mij ook in mijn overtuiging dat we in Suriname meer moeten kunnen en meer moeten willen.

Welk boek zou u momenteel kunnen boeien?

Becoming, de autobiografie van Michelle Obama lijkt me interessant. Dat zou ik wel willen lezen.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Oliver Twist van Charles Dickens. Het gaat over een weesjongen die belandt bij een boevenbende, maar uiteindelijk goed terechtkomt in een gegoede familie. De grap is wel dat mijn moeder het boek las toen ze zwanger van mij was. En ook Het geheim van de Goslar van Gerrit Barron. Een boek dat je lekker meesleept in een echt Surinaams kinderavontuur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter