blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Marisa Pieplenbosch – Directeur Nationale Volksmuziekschool

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?
Een puzzelboek met Woordzoekers waarbij ik in slaap kan vallen en De verjaardag van Kikker van Max Velthuijs. Kikker is groen en hij heeft de beste vriendjes van de wereld. Hij kan nog niet lezen, maar hij tekent, zwemt en springt heel hoog. Ik heb het pas voor mijn kleindochter gekocht en ik moet het nog naar haar opsturen.

Marisa Pieplenbosch

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?
De wandelaar van Adriaan van Dis. Het gaat over een man die bij een brand een hond in de schoot geworpen krijgt, en daardoor opent zich een andere wereld voor hem. Ik heb het al meerdere keren gelezen en ontdek er dan weer andere dingen in.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?
Met Michael Slory. Hij was zo verrassend anders dan zijn gedichten doen vermoeden. Ik heb ooit een dag met hem mogen doorbrengen vanwege televisieopnames van hem waarbij ik mee mocht. We namen hem mee naar hotel Torarica waar hij nog nooit geweest was. Hij was als een kind dat voor het eerst in een speeltuin kwam.

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?
Aphrodite van Isabel Allende. Het gaat over eten, seks en liefde en het staat vol met recepten. Ik weet precies wie het heeft en ik wil het nog altijd terug hebben!

Welk boek hoort eigenlijk niet thuis in uw boekenkast?
I Dream A World; Portraits of Black Women Who Changed America van Brian Lanker. Een fotoboek dat ik van mijn moeder heb geërfd. Er staat een opdracht in van degene van wie zij het ooit kreeg. Die persoon zag het boek bij mij staan en toen was de vraag: van wie is het nu eigenlijk? Van hem of van mij? Ik heb het natuurlijk gewoon gehouden.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?
Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch. Dat boek is echt een turning point voor me geweest, het heeft me aangezet tot nadenken over wie ik ben.

 

Welk boek heeft u niet kunnen uitlezen?
Over de gekte van een vrouw van Astrid Roemer. Ik vond het vreselijk; ook de boeken van Edgar Cairo. Daar kan ik echt geen touw aan vastknopen.

Van welk boek vond u de film beter?
The Color Purple van Alice Walker. Zo sterk gespeeld, door allemaal zwarte mensen. Dat alles heeft het verhaal van het boek voor mij mooier gemaakt.

Wat was uw lievelingskinderboek?
Jongensboeken las ik: Arendsoog, Winnetou, Old Shatterhand. Ik wilde ook een indiaan op een paard zijn.

Welk boek boeit u momenteel?
Harman I Zed van Robby Sordam. Het is een jaar voor hij overleed uitgebracht. Hij was een grote vriend die ik al vanaf mijn 15de ken. Hij is er niet meer en daarom kijk ik nu anders naar de teksten. Het is geen boek om achterelkaar te lezen. Het ligt bovenop de stapel en als ik het oppak, lees ik één tekst, één gedicht.

1 comment to “Het Open Boek van Marisa Pieplenbosch – Directeur Nationale Volksmuziekschool”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter