blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Loes Bemmel – (van huis uit) kinderarts

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Niets! Ik ben mezelf heel bewust aan het afleren om in bed te lezen. Maar op mijn bureau ligt Conflict Resolution van Aruna Latva. Zij is een zuster bij ons in de Brahma Kumaris en haar boek benadert conflictoplossing vanuit de spirituele kant. Het grootste verschil is: er van uitgaan dat elk conflict bij jezelf begint.

Loes van Bemmel

Wat is uw favoriete leeshouding of –plek?

Ik lees graag liggend. Maar dat ben ik dus aan het afleren. Omdat het me niet goed doet, mijn bril gaat er kapot van. Ik heb hem pas weer moeten vernieuwen.

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Misschien het boek dat ik zelf aan het schrijven ben. Ik schrijf al heel lang gedichten. En bij het teruglezen, ben ik soms erg verrast over wat ik geschreven heb. Dan denk ik: waar komt dit vandaan?

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Dat weet ik echt niet. Ik heb zoveel boeken uitgeleend zonder die te registreren. Ik wil een ander graag iets goeds geven, dus als ik een boek goedvind, leen ik het gemakkelijk uit. Als ik het terug moet krijgen, komt het wel. En anders niet – dat is ook goed.

Welk boek hoort eigenlijk niet thuis in uw boekenkast?

Ik ben momenteel bezig mijn boekenkast leeg te maken. Als coördinator van de Brahma Kumaris wil ik met spirituele zaken bezig zijn en alles wat me daarvan afleidt, wil ik niet meer lezen. Dus dan moet dat maar liever niet ongelezen in mijn kast blijven staan.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

Ik heb heel veel gelezen van de arts Elisabeth Kübler Ross. Haar boeken zoals On Death and Dying, Death, The Final Stage of Growth en The Wheel of Life sloten echt aan bij waar ik naar op zoek was toen ik zo rond de 28-35 jaar was. Tijdens die spirituele zoektocht las ik toen ook boeken van Osho en Wayne Dyer.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Geluk, daar kom ik mijn bed niet voor uit van Jacqueline Berg en Tijn Touber. Het is de basis van de cursus Positief Denken die we bij de Brahma Kumaris verzorgen. Het heeft mij een diep inzicht gegeven in de eigen innerlijke kracht van de mens.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Als kind hield ik van spannende boeken zoals Arendsoog. En daarna van Jerry Cotton en Agatha Christie. Vanuit mijn beroep heb ik veel kinderboeken gelezen, met name inspirerende boeken met een boodschap voor het zieke kind. Zo heeft Chantal Cooper, een Surinaamse, een boek geschreven speciaal voor kinderen met sikkelcellen. Het heet Dubbel feest. Om hen te motiveren het maximale uit zichzelf te halen in de periodes dat zij zich minder goed voelen.

Ezelsoor of boekenlegger?

Altijd een boekenlegger. Alleen in mijn dagboek maak ik vouwen op de plekken waar ik een gedicht heb geschreven.

Bij welk boek moest u huilen?

Vroeger bij zoveel, dat hoorde erbij. Ik werd vaak geraakt door de levensverhalen van mensen. Ik hield van romans waarin mensen door hardships gingen om hun leven inhoud te geven – dat vind ik zo boeiend.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter