blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Kurt Nahar, beeldend kunstenaar

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Dada and Surrealism, van Robert Short. Ik ben geïnteresseerd in boeken over het dadaïsme. Deze stroming in de kunstwereld vind ik spannend omdat het breekt met alle tradities die je op school hebt geleerd.

Kurt Nahar

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Boeken over zwarte identiteit. Éduard Glissant uit Martinique is een interessante schrijver/filosoof geweest daarover. Tegenwoordig raak je in de kunstwereld geconfronteerd met deze thema’s: diep racisme komt in het nieuws, gaat over landen waar de zwarte identiteit veel naar voren komt. Naar die boeken ben ik naarstig op zoek.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Michael Slory. Omdat hij heeft bewezen met zijn talent alles te kunnen doorstaan wat hij op zijn pad tegenkwam. Hij heeft zoveel voor ons nagelaten. Hij was niet bang om de gevoelens die hij kreeg te verwoorden. Ik zou met hem willen praten over hoe hij als woordkunstenaar het leven heeft kunnen overbruggen. Want het is niet altijd even makkelijk in dit land… Je schrijft en je schildert, maar niemand vraagt: Heeft meneer Slory al gegeten voor de dag?

Wat is uw favoriete leeshouding of -plek?

Overal wel een beetje. Lekker in mijn eigen atelier. Maar ook gewoon in de kamer of in een hangmat, ver weg van mijn kinderen. Als ik een spannend onderwerp onder ogen heb, dan kan ik uren lezen in mijn atelier. Wanneer ik bezig ben om zoveel mogelijk informatie in te winnen over een bepaald onderwerp, dan kan ik op elke plek mijn tijd nemen om te lezen.

Kurt Nahar – Soldering, mixed media installation, 2021. Foto Ready Tex Art Gallery

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Ik heb eens een boek te leen gekregen van mijn kunstbroeder Miguel Keerveld, over Marcus Garvey. Dat zou ik graag zelf willen hebben, om op dat thema verder te gaan. Dus eigenlijk is het een beetje omgekeerd: ik had het boek geleend, maar moest het weer teruggeven.

Welk boek hoort eigenlijk niet thuis in uw boekenkast?

Alle boeken zijn voor mij waardevol.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

Boeken over het dadaïsme. Tijdens mijn studietijd op het Nola Hatterman Instituut kregen we geen kunstgeschiedenis. Toen ik op Jamaica ging studeren aan de Edna Manley College of the Visual and Performaning Arts kreeg ik dat wel en de eerste lessen gingen over het dadaïsme. Dat heeft mijn leven beïnvloed en gericht. Tot de dag van vandaag

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Hoe duur was de suiker? van Cynthia Mc Leod. Omdat je daardoor bewuster wordt van de impact van de slavernij. Het is dan wel afgelopen, maar als kind van deze tijd haal je uit dat boek waarom onze maatschappij van vandaag zo in elkaar zit. Daar kan meer aandacht aan worden geschonken; dat mis ik hier in Suriname. In Jamaica gaan ze heel anders om met hun geschiedenis. Ze erkennen die en ze schamen zich er niet voor hun iconen te eren – dat wordt via de scholen doorgegeven aan de volgende generaties. Ik kijk veel naar Jamaica want ik heb daar twee jaar gewoond. En van daaruit heb ik ook mijn gezin kunnen vormen.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Ik las vroeger heel veel Suske en Wiske. En Lucky Luke. En ook wel Anansi-verhalen. Voor mijn eigen kinderen probeer ik het gevarieerd te houden. Maar dat lukt naar gelang mijn budget het toestaat. Als je eraan denkt om een natie te vormen, zou je onze schrijvers beter uit de verf moeten laten komen. Want onze schrijvers, die uit ónze samenleving voortkomen, vormen onze beelden en onze eigen identiteit.

Eten en lezen?

Ja. Eten is belangrijk. Je hebt een goed ontbijt nodig zodat je geconcentreerd kunt lezen. Goede gezonde voeding is dus van belang.

Bij welk boek moest u huilen?

De nacht van de revolutie van Jozef Slagveer. Toen ik dat doornam, werd ik stil. Om wat Surinamers met Surinamers hebben kunnen doen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter