blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Jeangu Macrooy, singer, song-writer

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Giovanni’s Room van James Baldwin. Daar ben ik pas mee begonnen, dus ik moet het nog lezen. Het is een klassieker van Baldwin. Hij is een van de grote Amerikaanse schrijvers die schreef over zwarte mensen in Amerika en ook over zijn eigen geaardheid. Deze van hem had ik nog niet gelezen.

Jeangu Macrooy. Foto: Jet Budelman

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Ik denk Life of Pi van Yann Martel. Een heel filosofisch boek over het leven. Eigenlijk is dat meer een associatief verband in mijn hoofd, want in het boek komt ook zo een eiland voor. Het is op een heel mooie manier geschreven, met fantasierijke metaforen en beelden die volgens mij op een onbewoond eiland wel wat kleur zouden brengen.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Maya Angelou. Een intrigerende vrouw met een heel bewogen leven –  ze heeft veel meegemaakt en veel wijsheden vergaard. Naar zo iemand zou ik gefascineerd willen en kunnen luisteren. Dat zou heel interessant zijn.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Ik vind het leuk om naar boekwinkels te gaan en daar gewoon wat rond te kijken en te vragen welke boeken het goed doen en waarom die de bestsellers zijn.

Wat is uw favoriete leeshouding of –plek?

Niet in bed, want dan val ik meteen in slaap. Ik lees vaak in de hangmat. In mijn slaapkamer heb ik een hangmat voor het raam. Dan kan ik naar buiten kijken, wanneer ik daarin lig.

Wat is het slechtste boek dat u ooit las?

Als een boek me niet pakt en me te veel moeite kost, dan leg ik het weg. Ik herinner me dat ik teleurgesteld was in De hut van oom Tom van Harriët Beecher Stowe. Niet omdat het slecht geschreven was, maar het was een en al ellende en dat kwam ook niet goed. Net als Alleen op de wereld van Hector Malot: iedereen die hij ontmoet, gaat dood. Zielige boeken, daar kan ik niet tegen.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

The Fault in Our Stars van John Green. Een roman voor jongvolwassenen over sterfelijkheid. Over twee tieners die ziek zijn en doodgaan. Ze zijn zo jong en toch is het einde van hun leven dichtbij. Ik was vrij jong toen ik het las en het had impact. Het leerde me dat je van elk moment van het leven moet genieten. Dat je het beste moet proberen te maken van wat je nu hebt. Dat je blij moet zijn als je gezond bent, en als je een toekomst hebt waar je naar toe kunt leven.

Welk boek heeft u pas nog geboeid?

Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. Dat vertelt op een heel mooie manier het verhaal van een aantal generaties vrouwen. Elk hoofdstuk is een ander personage. Het begint met een vrouw die toneelschrijfster is, vervolgens gaat het over haar dochter. Alle personages hebben een connectie met elkaar, hun levens zijn met elkaar verweven.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Harry Potter, de hele serie van J.K. Rowling. Het zijn fantasierijke boeken; ze gaan over vriendschap, over keuzes maken en de consequenties daarvan. Ik heb er veel uit geleerd.

Van welk boek vond u de film beter?

De film is echt zelden beter. Film aanschouw je, maar als je het boek leest, kan je in iemands hoofd gaan zitten en weet je wat de mensen denken en voelen. Als ze alle details die je in een boek meekrijgt, moesten vertalen, zou een film 6 of 8 uur duren – er moeten bij een film altijd dingen worden weggelaten of veranderd.

[dWTL, 5 november 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter