blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Ivan Tai Apin – Acteur, regisseur, producent

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?
Momenteel ligt er geen enkel boek. Ik lees in fases, omdat ik voornamelijk bezig ben met theater en acteren. Voor mijn film Wiren heb ik meer dan twee jaar onderzoek gedaan naar doven. Het materiaal daarover las ik voornamelijk op internet.

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Een heel oud boek: Neem mij terug Suriname van Astrid Roemer. Ik was 16 toen ik het las. Zat op het mulo en had nog niet in Nederland gewoond. Ik vond het erg interessant om te lezen over de man die zijn beste vriend gaat opzoeken en merkt dat die gay is geworden. Zelf ben ik sinds zes jaar uit de kast, en ik denk dat ik dit boek nu heel anders zal lezen.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?
Ik zou aan tafel willen zitten met de mensen die de bijbel hebben geschreven. Wat heeft ze geïnspireerd? De bijbel heeft prachtige verhalen, vol fantasie en creativiteit. En of je het nu als fictie of als realiteit ziet: wat er in die bijbelse verhalen is verwerkt, vind je terug in bijna alles wat gecreëerd is.

 

The Gutenberg Bible [Bible, Latin Vulgate. Ca. 1455]. Biblia Latina. [Mainz: Johann Gutenberg, ca. 1455]. Rare Books Division. From the Lenox Library The first substantial printed book is this royal-folio two-volume Bible, comprising nearly 1,300 pages, printed in Mainz on the central Rhine by Johann Gutenberg (ca. 1390s-1468) in the 1450s. It was probably completed between March 1455 and November of that year, when Gutenberg’s bankruptcy deprived him of his printing establishment and the fruits of his achievements. The Bible epitomizes Gutenberg’s triumph, arguably the greatest achievement of the second millennium. Forty-eight integral copies survive, including eleven on vellum. Perhaps some 180 copies were originally produced, including about 45 on vellum. The Lenox copy, on paper, is the first Gutenberg Bible to come to the United States, in 1847. Its arrival is the stuff of romantic national folklore. James Lenox’s European agent issued Instructions for New York that the officers at the Customs House were to remove their hats on seeing it: the privilege of viewing a Gutenberg Bible is vouchsafed to few. (Shortened text copied from placard seen in the background)


Hoe komt u aan vers leesvoer?
Ik heb een moeder die verschrikkelijk veel leest. Als zij je vertelt over een boek is het alsof je het zelf gelezen hebt. Zij geeft mij vaak boeken en zegt dan: ‘dit móet je lezen!’ Via internet lees ik ook veel.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?
Hoe duur was de suiker?… zeker, en ook de andere boeken van Cynthia Mc Leod. We moeten onze geschiedenis kennen, zodat we de fouten van vroeger niet meer maken. De jeugd moet uit haar boeken filteren wat nu voor hen belangrijk is.

Wat was uw lievelingskinderboek?
Ciske de Rat van Piet Bakker, met die vrijpostige jongen. Maar vooral Suske en Wiske van Willy Vandersteen – die vond ik echt leuk.

Eten en lezen?
Eten gaat voor. Dan pas volgt het lezen. Nooit samen – eten is eten, en lezen is lezen.

Van welke film vond u het boek beter?
Van Hoe duur was de suiker?, vond ik het boek beter. De film heeft het verhaal wel goed verteld en ik heb wel genoten van het filmverhaal, maar ik vond het te netjes. Terwijl de slavernij niet netjes was.

Ezelsoor of boekenlegger?
Geen van beide. Ik zoek gewoon weer op waar ik was gebleven. Een oor maak ik niet, dat vind ik zonde van het boek.

Wat vindt u van het leesgedrag?
Er wordt te weinig gelezen in Suriname. En men onderschat de belangrijkheid ervan! Wanneer ik met jongeren werk op basis van een script of een screenplay, merk ik dat ze oppervlakkig lezen en niet analyserend. Terwijl je ook moet begrijpen wat je leest.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter