blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Gabriëlla Karijodjemiko

door Chandra van Binnendijk

Gabriëlla Karijodjemiko is scholier en columnist van ‘de Ware Tiener’ (rubriek in het dagblad de Ware Tijd).

Wat ligt er momenteel naast je bed?

Schoolboeken. En ik heb elf boeken gelezen dit jaar. Heel mooi vond ik Nog eenmaal mijn moeder zien van de Britse auteur Zana Muhsen. Het is een waar gebeurd verhaal van een meisje dat door haar vader werd verkocht als bruid in zijn geboorteland Jemen.

Welk boek neem je mee naar een onbewoond eiland?

The Outsiders van S.E. Hinton. Het beschrijft de strijd tussen een groep arme en een groep rijke jongeren. Aan het eind maken ze het wel goed en gaan ze zoeken naar manieren om vrienden met elkaar te zijn.

Met welke schrijver zou je een avondje uit willen?

Met Rappa. Ik vind zijn boeken zo leuk en grappig. En ook interessant. Ik zou hem willen vragen hoe hij  aan al die ideeën komt, en wat hij doet wanneer zo’n idee in hem opkomt. Gaat hij dan direct zitten om het op te schrijven?

Wat lees je het liefst?

Er is een pagina op Facebook die ik graag lees: ‘Spuku Torie’, met allerlei verhalen over geesten. Maar dat lees ik niet ’s avonds, want ik ben bang. Ook hou ik ervan om kookboeken te lezen. Vooral die met veel dure ingrediënten, hoe kan je die hier maken? Boeken lees ik pas als het echt moet voor de school.

Wat is je favoriete leeshouding?

Liggend op bed. Want dan kan ik mij terugtrekken in mijn eigen wereld. Ook met leren, heb ik dat nodig, anders kan ik me niet concentreren.

Welk boek kon je niet uitlezen?

Een boek van de Senegalese schrijver Ousmane Sembène. Ik weet niet eens meer hoe het heet. Het was een Nederlandse vertaling, met veel moeilijke woorden. Na tien bladzijden heb ik het weer ingeleverd en een ander boek van hem gekozen: Xala. Dat was makkelijker.

Van welk boek vond je de film beter?

Van Dubbelspel van Frank Martinus Arion heb ik het boek gelezen en de film gezien. Ik vond het boek beter. Want als je leest, kun je het zelf verbeelden, dat is leuker. Maar van The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald en Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote vond ik de films veel leuker dan het boek. Want die geven me een beeld van hoe het vroeger was, en daar hou ik van.

Welk boek heeft diepe invloed op je leven gehad?

Corantyne Thunder van de Guyanese auteur Edgar Mittelholzer. Het gaat over een vader met twee dochters. Ze zijn arm, ze moeten hosselen, ze eten niet altijd lekker. Het leerde me om dankbaar te zijn voor wat ik heb.

Wat was je lievelingskinderboek?

De Pietje Puk-serie van Henri Arnoldus. Toen ik klein was, las mijn vader het altijd voor voordat ik ging slapen. Pietje Puk is een man met een dik buikje die elke keer weer een ander avontuur beleeft. Verder vond ik stripboeken en de Donald Duck ook leuk.

Eten en lezen?

Ja. Vooral bij het leren. Dat laat me sneller onthouden. Vooral iets zoets.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter