blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van Ethel Pengel – Voorzitter Stg. Double Positive

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Standaard ligt er altijd mijn Bijbel. En nu ook Tranen voor mijn horizon van Gail Eijk. Er zijn veel overeenkomsten in haar levensloop en de mijne. Bijvoorbeeld seksueel misbruik in haar jeugd door familieleden. Maar ook herkenbaar is, om elke keer als ze gevallen is, de wil om toch weer door te gaan, ondanks alle barrières. Ik denk dat veel mannen en vrouwen kracht kunnen putten uit dit boek.

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Geluk, daar kom ik mijn bed niet voor uit van Jacqueline Berg en Tijn Touber. Daarmee laad ik mezelf weer op als ik voel dat ik ben afgedwaald van mijn pad. Het is een boek waar ik veel op gemediteerd heb.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Robertine Romeny. Zij heeft mij geïnterviewd voor het boek Positieve vrouwen in 1995, toen hiv pas in mijn leven was gekomen. In dat boek vertellen tien seropositieve vrouwen hun verhaal. Ik zou graag weer met haar willen babbelen, over hoe het vroeger was en wat er nu veranderd is op het gebied van hiv.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Als ik iets wil lezen, kan ik op internet kijken. In het weekend koop ik alle drie kranten en daar ben ik dan zoet mee. En verder heb ik thuis boeken die ik nog steeds niet gelezen heb, omdat ik er geen tijd voor had.

Wat is uw favoriete leeshouding of –plek?

Meestal zit ik buiten te lezen, op een stoel, onder de pommeroosboom.

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Je kunt als je denkt dat je het kunt van Norman Vincent Peale. Met dit boek ben ik naar Suriname gekomen. Het was mijn leidraad toen ik pas had gehoord dat ik hiv-positief was. Dit boek heeft veel werk gedaan, het heeft veel mensen geheeld. Ik leende het uit aan een vrouw die nu in Amerika woont, maar ze heeft beloofd dat ze het me teruggeeft wanneer ze weer hier komt.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

De boeken van Norman Vincent Peale. Het boek van Louise Hay Je kunt je leven helen. En de boeken van Elizabeth Kübler Ross. Deze boeken gaven me doorzetting, het gevoel van ‘ik kan het’, en de kracht om niet bij de pakken neer te zitten. Het zijn boeken die voeding geven en blijdschap.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Een boek over een inheems meisje, Erna. Het had spanning. Zij en haar broers moesten zelf overleven – vissen vangen, vuur maken. Ze was een haantje de voorste. Thuis vochten mijn broer en mijn zus en ik erom, wie het mocht lezen.

Eten en lezen?

Nee, dat gaat niet samen bij mij, want dan kan ik me niet goed concentreren. Kauwen en slikken kan je wel doen, maar bij mij gaat het vooral om het proeven en om de smaak van het eten. Tijdens het koken geef ik mijn eten al affirmaties mee.

Bij welk boek moest u huilen?

Het boek van Gail Eijk heeft me echt geraakt, ik heb gesnikt toen ik het las. Het heeft me geïnspireerd om zelf ook mijn levensverhaal te gaan schrijven. Binnenkort draag ik het directeurschap van de stichting Double Positive over aan mijn dochter, en dan ga ik me concentreren op het schrijven van mijn eigen boek. Ik heb veel te vertellen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter