blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek van D’Angelo Trustfull – Scholier en auteur

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast je bed?

Het boek Alakondre van Shantanu Soei Len Tjon. Zij is ook een jonge schrijver uit Suriname.

Met welke schrijver zou je een avondje uit willen?

Ik denk met mevrouw Cynthia McLeod. Omdat ik haar boeken echt interessant vind. Ik zou haar dan kunnen vragen hoe zij haar boeken schrijft. Wat is haar proces met het schrijven, hoe komt zij aan haar karakters? Dat zou ik wel eens van een andere schrijver willen weten.

D’Angelo Trustfull

Hoe kom je aan vers leesvoer?

Veel van de boeken die ik heb, zijn van mijn zus geweest. Zij is twaalf jaar ouder dan ik en ze is ook een grote lezer. We vinden dezelfde boeken leuk. Familie in Nederland koopt ook boeken voor mij. En verder leen ik uit de schoolbieb.

Wat is je favoriete leeshouding of –plek?

Gewoon in mijn kamer, waar het stilletjes is, met de airco aan. Dan kan ik mijn fantasie gebruiken om te zien wat er in het boek gebeurt. Ik lees het liefst zittend op bed.

Welk uitgeleend boek moet je nog steeds terugkrijgen?

Ik leen eigenlijk geen boeken uit. Ik ben 14 jaar en ik heb niet veel vrienden die geïnteresseerd zijn in lezen.

Wat is het slechtste boek dat je ooit las?

Alle boeken hebben wel iets.

Welk boek heeft diepe invloed op je leven gehad?

Het leven van een loser van de Amerikaanse schrijver en cartoonist Jeff Kinney. Omdat ik mezelf een beetje terugzag in het karakter. Ik had ongeveer dezelfde problemen als hij. Bijvoorbeeld als ouders niet naar je luisteren, terwijl jij vindt dat je gelijk hebt.

Waarover gaat het boek dat jij geschreven hebt?

Het boek heet Hope en het gaat over een gezin in Suriname. Door de dood van de vader krijgt het gezin te maken met moeilijke tijden. De moeder moet een moeilijke beslissing nemen. Hope gaat over hoe mensen die het moeilijk hebben, hun leven toch kunnen veranderen. In mijn boek gebeurt dat door een combinatie van toeval, inzet en hoop.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Mijn eigen boek Hope. Ook al heb ik het zelf geschreven, ik vind dat het een boek met een echt mooie boodschap is. Ik heb gehoord van lezers dat het einde hun heeft laten huilen. Ik heb ook vaker de vraag gehad of het een waargebeurd verhaal is. Het verhaal is helemaal verzonnen, maar ik denk wel dat veel mensen delen zullen herkennen uit hun eigen leven.

Welk boek heeft een speciale betekenis voor je?

Lafu; het hondje van Sita van Cynthia McLeod. Het was mijn lievelingskinderboek toen ik jonger was. Ik denk dat Lafu mijn interesse in lezen heeft gewekt. Het boek gaat over een meisje Sita en haar hond Lafu en allemaal dingen die in hun leven gebeuren. Ik vind het verhaal nu nog steeds leuk. Ik vind dat als een boek voor kinderen goed is, dat iedereen het dan kan lezen.

Welk boek boeit je momenteel?

De jongen die naar Suriname wilde van Cyiza Wills. Die jongen komt op vakantie naar Suriname en het gaat over allemaal dingen die speciaal zijn voor Suriname zoals vissen, maar die wij als normaal zien. Ik vind het heel belangrijk dat wij trots zijn op onze cultuur en dit boek geeft je dat bijzondere gevoel. Dat wil ik ook bereiken met mijn boek: een gevoel van trots voor Suriname en voor de personen in het boek.

Wat was je lievelingskinderboek?

Toen het vakantie was van Cynthia McLeod. Het is een spannend boek over een paar kinderen die spelletjes speelden en toen gebeurde er iets met inbrekers.

Welk boek heb je nooit uitgelezen?

Sommige bibliotheekboeken heb ik niet uitgelezen. Omdat ze een beetje saai waren, ben ik daarin niet verder gegaan.

Welk boek neem je mee naar een onbewoond eiland?

Het leven van een loser. Omdat ik het zo een leuk boek vind. Als ik alleen op een eiland moet zitten, zou ik geen dramaboek meenemen.

Ezelsoor of boekenlegger?

Ik gebruik een kaart. Een Joker.

[DWTL, 3 juni 2022]


[Klik hier voor een bericht over de boekpresentatie van Hope.]

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter