blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek – van Chris Polanen, auteur en dierenarts

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Ter wereld gekomen van de Italiaanse schrijfster Margaret Mazzantini. Over een vrouw die in de oorlog in Joegoslavië verliefd werd, vertrok en na een hele tijd weer teruggaat. Ik lees een aantal Italiaanse schrijvers liever dan veel Nederlandse schrijvers. Zij zijn mijn voorbeelden. Dat zuidelijke spreekt me heel erg aan – op de een of andere manier is het sneller, bevat meer humor en is sensueler.

Chris Polanen. Foto © Jan-Willem Kaldenbach

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Kalme chaos van de Italiaan Sandro Veronesi. Over een man wiens vrouw overlijdt. Hij heeft een dochtertje dat hij elke dag naar school brengt. Daarna blijft hij voor die school zitten, totdat ze er weer uit komt. Hij ontvangt daar ook mensen. Meesterlijk geschreven, hoe iemand op één plek zit en vindt: als de rest van de wereld me wil zien, dan komen ze maar hier. Mooie inzichten over het leven en relaties. En veel humor.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Dat zou dan uiteindelijk toch mijn vader zijn, de dichter Pieter Polanen. Want ik heb hem nooit ontmoet. Ik zou het met hem over alles willen hebben. Over het leven, over de liefde, over het man- zijn, over het vader- zijn. Over de dood. Over alles.

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Dat komt vanzelf op je pad hier in Nederland. Er zijn overal zoveel tweedehands -boekenzaakjes en –marktjes waar je al voor een euro boeken kunt kopen. Driekwart van die aankopen valt ook weer af, want de stijl of het verhaal ligt je niet. Op boekpresentaties van schrijvers die ik ken, koop ik hun boek, dat is heel anders dan een boek gewoon in de winkel kopen. Door corona ligt het even stil met presentaties, maar als dat weer gaat lopen, word je voor heel veel uitgenodigd.

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Ik heb me ooit een hele tijd verdiept in handleeskunde. In die periode had ik een boek van een van de eerste moderne handlezersen dat heb ik twaalf jaar geleden uitgeleend en nog steeds niet terug gehad. Ik weet nog wel aan wie ik het heb geleend.

Wat is het slechtste boek dat u ooit las?

Als het een slecht boek is, dan stop ik na 4, 5 pagina’s. Ik ga een slecht boek echt niet uitlezen. Wanneer ik de schrijver persoonlijk ken, voel ik me wel verplicht om het uit te lezen. Maar soms is dat een kwelling. Ik kan heel slecht tegen saaie boeken. Voor mij moet de spanning al op de eerste bladzijde worden opgebouwd.

Welk boek heeft diepe invloed op uw leven gehad?

De twee dichtbundels die mijn vader heeft nagelaten. Want die zijn een manier om hem toch te leren kennen. Hij publiceerde onder het pseudoniem Kwame Dandillo. Zijn bundels zijn Reti feti (1962) en Palito (1973). Momenteel ben ik ze opnieuw aan het herlezen in verband met een essay dat ik over hem schrijf.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Stoner van de Amerikaanse schrijver John Edward Williams. Het boek verscheen in 1965, maar is een paar jaar geleden opnieuw uitgegeven. Over een literatuurdocent die een heel gewoon maar heel ongelukkig leven lijdt. Dat boek raakt je echt. Het is heel mooi geschreven. Je wil niets liever dan de hoofdpersoon helpen gelukkig te worden!

Wat was uw lievelingskinderboek?

Het malle ding van bobbistiek van Leonie Kooiker. Dat las ik toen ik 7 jaar was. In dat boek lees je hoe je zelf een soort helikopter kunt maken en daar ook echt mee kan vliegen. Het is zo goed geschreven dat je als kind echt kon fantaseren dat jij dat ook kon doen. 

Eten en lezen?

Ja. Tijdens het ontbijt lees ik altijd een paar bladzijden. Dat kan uit de krant zijn of uit een boek.

Bij welk boek moest u huilen?

Bij geen enkel boek. Maar Stoner komt er het dichtstbij. De treurigheid van die man is zo goed beschreven. Hij sterft in de anonimiteit en zijn leven is altijd in de marge geweest. Eigenlijk is het een mislukt leven. Maar dat is natuurlijk heel hard om te zeggen.

[Eerder verschenen in dWTL, 15 juli 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter