blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Open Boek – van Celestine Raalte, dichteres

door Chandra van Binnendijk

Wat ligt er momenteel naast uw bed?

Kan niet bestaat niet, de biografie van dr. Otmar Buyne, door Roy Khemradj. Dat kreeg ik van een vriend. Ik ben al begonnen met lezen, het is interessant. Meneer Buyne kwam ik weleens tegen bij gezamenlijke vrienden. Ik ben nieuwsgierig om over zijn leven te lezen.

Celestine Raalte

Welk boek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

Van Maya Angelou Ik weet waarom gekooide vogels zingen. Het eerste boek van een zwarte auteur dat ik las. Het was een openbaring. Het heeft zoveel emoties bij me losgemaakt, omdat je je opa, je oma, je tantes erin terugziet. Een feest van herkenning. Dat had ik nooit eerder beleefd met een boek.

Met welke schrijver zou u een avondje uit willen?

Met Ralph Ellison, van Onzichtbare man. Dat boek is bijna een soort bijbel voor me geworden. Hij geeft daarin een haarscherpe analyse van de zwarte mens. Het is oud, maar nog steeds zeer actueel. Ik zou hem willen vragen hoe hij is omgegaan met alles wat hij in zijn hoofd heeft zitten en met de analyses die hij maakte. De eerste regel van dit boek blijft mij achtervolgen: ‘Ik ben onzichtbaar omdat niemand mij wil zien.’

Hoe komt u aan vers leesvoer?

Af en toe krijg ik een boek cadeau van een vriend. Zelf koop ik bijna geen boeken meer, ik heb hier nog zoveel wat ik nog wil lezen. Vooral klassiekers als Toni Morrison. Haar boeken zijn hoogstandjes. Ze zijn net een set’dansi: je moet alle passen secuur volgen, anders raak je in de war.

Welk uitgeleend boek moet u nog steeds terugkrijgen?

Goede genade. Heel veel. Bijvoorbeeld het debuut van Karin Amatmoekrim. Kijken in de spiegel van Jiddu Krishnamurti heb ik ook nooit teruggekregen. Ik weet wel aan wie ik het heb geleend. Elke keer als ik haar zie, zegt ze: ‘Mijn gunst, je boek’…. Och, ik heb het losgelaten.

Welke boeken staan niet in uw boekenkast?

Mijn boekenkast zit vol met zwarte schrijvers. Dat was mijn keus na Maya Angelou. Van twee witte schrijfsters heb ik wel een boek: Els Beertens en Carla Boogaards. Ik ontmoette ze op een literair festival. O ja, en een dichtbundel van Lucebert. Mijn god, die man schrijft zo mooi.

Welk boek maakte diepe indruk op u?

Beenderen van Chenjerai Hove uit Zimbabwe. Het is een ode aan de moeders wier zonen niet terugkeerden uit de oorlog. Hij zet de vrouw haarscherp en sterk neer, hij bezingt haar. Ik heb hem ooit ontmoet en gaf hem toen een pangi. Hij was er zo blij mee. Als ik schrijvers ontmoet, geef ik ze altijd een pangi.

Wat zou iedereen gelezen moeten hebben?

Onzichtbare man voor de ouderen en Maya Angelou voor de jongeren. Omdat ze ons leren over de pijn en over de dapperheid van de zwarte mens.

Welk boek boeit u momenteel?

Bovenwindse hoogten van Maryse Condé uit Guadeloupe. Schitterend. Condé is ook een van mijn favoriete schrijfsters.

Wat was uw lievelingskinderboek?

Alleen op de wereld van Hector Malot. Dat heb ik niet zelf gelezen, het werd ons in de klas op school voorgelezen. Als we goed gewerkt hadden, las de meester een stukje voor. Soms zaten we gewoon te huilen, zo spannend kon hij vertellen.

[DWTL 10 april 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter