blog | werkgroep caraïbische letteren

Het levensverhaal van de rijstkorrel

door José Kamps

Kinderen houden van de boekjes van Indra Hu, ze worden goed verkocht in de boekwinkels. Inmiddels zijn er zeven titels van haar hand verschenen, waarvan in vier deeltjes de muisjes Leena en Jopie de hoofdrolspelers zijn. Steeds na een spannende omzwerving komen de diertjes weer veilig thuis. Onderweg lopen ze soms een gemene poes tegen het lijf, in Leena en Jopie reizen mee naar Nickerie, belanden ze door dat onhebbelijke beest in een veld met rijst, waar een combine met zijn scherp ronddraaiende messen hun richting op rijdt.

Op de laatste pagina van dat muizenboekje staat het gedicht Levensverhaal van een rijstkorrel afgedrukt. Dit gedicht in licht gewijzigde vorm is in het nieuwste boekje van Indra Hu uitgespreid over 34 pagina’s. Op elke rechterpagina vier regels in groot gedrukte letters, op de linkerpagina een kleurrijke illustratie. Het is een kleurrijk geheel en tekenares Tapsia Daryanani heeft de tekst goed weergegeven: hoe rijst vroeger met de hand werd geplant door de boeren, hoe het tegenwoordig wordt ingezaaid met een vliegtuigje, het oogsten met de combine en dan het lekkere rijdt op je bord. Op elke tekening is ook ‘rijstkorreltje’ te zien, met zijn witte gezichtje en een hoedje op, het lijfje een groene stengel. De tekeningen ademen een heel andere sfeer uit dan haar vorige boekjes.

Waren die kaftjes zeker aantrekkelijk, de tekeningetjes in die boekjes waren soms wel erg eenvoudig getekend. Toch stoorden de kinderen zich daar blijkbaar niet aan, ze kleurden de poes en de muizen naar hartelust, misschien ook omdat voor hun de kinderlijke tekeningen juist heel herkenbaar waren. En herkenbaarheid is belangrijk in zo’n kinderleven.

Het levensverhaal van de rijstkorrel oogt qua kaft en inhoud professioneel. Voor in het boek is een inleiding van Indra: ‘Dit boek draag ik op aan mijn vader voor zijn geloof in mij’. Ook het nawoord is van de schrijfster. Ze vertelt over haar gevoelens voor Nickerie, waar ze verschillende jaren duidelijk met plezier heeft gewoond. Bij het lezen van het voor- en nawoord voel je een warmte en emotie, die je een beetje mist in het gedicht zelf. Het levensverhaal van de rijstkorrel is vrij rationeel beschreven, opgetekend vanuit het standpunt van het korreltje.
Je mist een spanningsboog, die je overigens wel ervaart in haar andere boekjes. Iets waar kinderen vaak wel naar uitkijken. Het blijft echter de moeite waard om het boekje voor je kroost aan te schaffen en het zou ook goed passen in de bibliotheek van de basisscholen. Het verhaal geeft een kind een goed beeld van welke weg een rijstkorrel aflegt van zaadje in de modder tot rijstkorrel op zijn bordje. En ook, het is eens wat anders, gewoon een boekje over onze eigen korreltjes rijst uit Nickerie.

Het levensverhaal van de rijstkorrel, Indra Hu, eigen beheer, 2011, ISBN 9789991463032

[overgenomen uit Parbode]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter