blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Koninkrijk – Indonesië & Suriname

De NOS-serie Het Koninkrijk vertelt kleine verhalen uit de grote geschiedenis van 200 jaar koninkrijk. Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en NOS verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal schetsen op serieuze én ludieke wijze een beeld van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. In deze twee afleveringen gaan ze naar de voormalige overzeese gebiedsdelen Indonesië en Suriname.

9200000050962610_002

In Nederlands-Indië verdienen we in de koloniale tijd veel geld, maar de conflicten zijn talrijk. Het wordt een bloedige geschiedenis die beide landen heel anders beschrijven in hun geschiedenisboeken. Waldemar Torenstra vertelt de verhalen vanuit Indonesië en Eelco Bosch van Rosenthal is in Nederland voor deze kant van het verhaal. Nederlands-Indië wordt nog steeds levend gehouden door de vele Nederlanders met Indische roots. Op een ‘kumpulan’ spreken Torenstra en Bosch van Rosenthal hen over dat gevoel met onder meer Wieteke van Dort (Tante Lien).

In 1975 werd Suriname onafhankelijk. De laatste jaren raken inwoners van het land steeds meer geïnteresseerd in hun eigen geschiedschrijving. Onder andere door verhalen vast te leggen die de Afro-Surinamers elkaar al honderden jaren vertellen. Eelco Bosch van Rosenthal reist naar Suriname, Waldemar Torenstra blijft hiervoor in Nederland en spreekt onder anderen met Glenn de Randamie (Typhoon) over zijn Surinaamse roots en de manier waarop Nederland met het slavernijverleden omgaat.

Productspecificaties
november 2015
Uitgever Nos Verder Kijken
Acteurs Bosch van Rosenthal
Artiest(en) Tv Series
Verteller(s) Waldemar Torenstra
Uitvoering Dvd, 1 disk
Kleur Color
Taal orig. Versie Nederlands

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter