blog | werkgroep caraïbische letteren

Het kleine meisje in ‘Rubia’ zoekt liefde

Paramaribo – Diana Gangaram Panday (66), die de hoofdrol Rubia vertolkte in de film Wan Pipel, is na lang weer in Suriname. Mens & Maatschappij ging bij haar op audiëntie. Het werd open en openhartig gesprek over een ‘verbrijzelde ziel’. De klappen vielen sinds haar prille jeugd. “Toen al was ik Wan Pipel.”
“In de ogen ziet men de ziel”, zegt Gangaram Panday. Op de vraag of ze iets erover kan zeggen, antwoordt ze: “Nou, ik weet niet of ik nog wel eentje heb. Mijn ziel is zo vaak verbrijzeld dat je zelf eraan gaat twijfelen. Als ik ‘s morgens mijn Bijbel lees, zeg ik huilend met pijnen: ‘Heer, mijn ziel vindt geen rust, mijn ziel dwaalt nog. Nog steeds knijpt het, het doet pijn.'”
Over haar bezoek aan president Bouterse zegt zij onder meer: “Nu er eindelijk een president is die echt iets voor me wil doen, wordt er gezegd dat hij me wil misbruiken. Hij wil mij huis en haard en een scootmobiel geven.”
Maar nog belangrijker vindt zij vergiffenis en liefde van haar familie. “De hele wereld komt langs, maar wat heb ik eraan als mijn moeder niet komt; dan kan ik net zo goed stikken. Dat kleine meisje in mij huilt en wil stoppen met huilen.”
[uit de Ware Tijd, 08/02/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter