blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Het huis waar God voor zorgt’

door Jerry Dewnarain

Op 20 november bestaat de stichting Betheljada (‘Het huis waar God voor zorgt’) 35 jaar. Betheljada is een instelling voor kinderen met een meervoudige handicap. Zij zijn dus zowel lichamelijk als verstandelijk beperkt. Deze kinderen en jongeren hebben de leeftijd van 7 tot zo’n 35 jaar. Althans wanneer je het over de lichamen hebt, want verstandelijk zijn zij echt nog zwak. De manier van omgang is dus ook echt nog kinderlijk. Vrijwel niemand kan praten, sommigen kunnen niet zien en anderen kunnen niet horen. Met hen communiceren is dus heel moeilijk.

Betheljada

Kinderen van Betheljada bezoeken het Kinderboekenfestival

Door kreten die verschillen van stemvolume, de toonhoogte, neerslaande ogen en de gezichtsuitdrukking zou men enigszins met de bewoners kunnen communiceren. Tenminste dan denk je te weten wat ze bedoelen. En natuurlijk door lichamelijk contact. Zij praten ook met hun handen door iets of iemand te pakken. Het is daarom een bijzondere opgave van de schrijver Marja Themen-Sliggers geweest om de gevoelens van tien bewoners van Betheljada neer te pennen in Mysteries in de planterswoning. Marja Themen-Sliggers is momenteel ook directeur van Betheljada. Het boekje vertelt in prettige schrijfstijl het verhaal van de verschillende bewoners die gehuisvest zijn in de mooie planterswoning Betheljada. Om hun verhaal te bevatten, moet men uiteraard het boek lezen. De lezer zal in de huid moeten kruipen van de verteller en diens fantasie moeten gebruiken om de verhalen van de bewoners te begrijpen. Ze kunnen net zoveel begrijpen als een baby van een paar maanden oud of jonge kinderen. Epilepsie en spasticiteit komen heel veel voor. Het merendeel van de bewoners zit in een aangepaste rolstoel. Sommigen van hen liggen of zitten in een bedbox of zitzak. Of zoals Mark in zijn boot. Hij is de oudste bewoner van Betheljada en is verstandelijk gehandicapt. Bovendien is hij doofstom en blind. Zijn motoriek is beperkt en hij heeft als eigen plekje een soort schommelbed waar hij zelf in en uit kan klimmen. Dat is zijn boot, zijn eigen wereld. Vanuit deze wereld legt de schrijver duidelijk zijn mysteries of dromen bloot. Of Earl: een brede en sterke jongen, groot hoofd, gespierde armen en hij schuift over de grond. Handen naar voren en de rest er achteraan schuiven. Als je langs loopt en hij wil gedag zeggen dan steekt hij zijn hand op en maakt geluid. Geef je hem je hand dan trekt hij je naar zich toe om zijn hoofd even tegen je aan te drukken. Ook hij heeft zijn dromen en wensen: vanuit zijn vertrek ziet hij een hoogwerker met een bak waarin een man staat. Die man praat tegen hem. ‘Wil je er ook in?’ vraagt hij aan Earl. Nou en of! Earl springt op en neer van blijdschap. ‘Rustig, rustig’, zegt de man. ‘Even kalm, dan help ik je erin.’ (p. 28). Earl kan zijn opwinding met moeite bedwingen, maar het lukt. Hij komt erin, in de bak van de hoogwerker en beleeft de tijd van zijn leven.

Themen Mysteries in de planterswoning

Mysteries in de planterswoning is een mooi initiatief van stichting Betheljada om haar bewoners een stem te geven die voor altijd is vastgelegd. Het is een vergeten groep in de samenleving die meer aandacht, begrip en respect verdient. Met deze uitgave krijgen de bewoners de plaats die zij verdienen!

Marja Themen-Sliggers: Mysteries in de planterswoning, 53 pp.. Paramaribo: drukkerij Leo Victor, 2014. Geen ISBN

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter