blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Het gras groeit niet harder, door eraan te trekken’

door Marcel Leune

De subtitel, 45 jaar ontwikkelingswerk in Suriname door de Pater Ahlbrinck Stichting, geeft aan wat er in dit boek te vinden is: een kort overzicht van het werk en de opgedane ervaring van de stichting (PAS) door de jaren heen. De titel zelf beschrijft de filosofie die de PAS in de loop der jaren heeft ontwikkeld: niet trekken, niet duwen, maar begeleiden.

Ahlbrinck Willem_Ahlbrinck_(1955)

Pater Willem Ahlbrinck in 1955

Het boek bestaat uit drie delen en twaalf hoofdstukken. Deel 1 beschrijft kort de geschiedenis van de stichting. Deel 2 geeft wat belangrijke weetjes over het binnenland: hoe het was, hoe het is en hoe hiermee om te gaan. Ongeveer de helft van het boek, deel 3, wordt gebruikt om ervaringen en geleerde lessen van de PAS neer te schrijven op verschillende werkgebieden. Alles samen: een interessant boek met genoeg wijsheid, om bij stil te staan, wanneer men overdenkt om met de gemeenschappen in het binnenland te gaan werken.
Het is niet een volledige weergave natuurlijk en de informatie die neergeschreven is, zijn ervaringen, geleerde lessen en conclusies van de PAS, maar het is een zeer interessant boek om door te nemen. Het biedt een kijkje in de keuken van een ngo, wat geen alledaags gebeuren is. De informatie is duidelijk en niet alleen de successen worden beschreven, maar ook de niet geslaagde interventies. Wat er staat wordt ook niet gepresenteerd als een handboek van hoe te werken in het binnenland: zo doen we en dan gaat het goed. Er wordt gezegd: ‘Dit hebben we gedaan, dit werkte bij ons op die plek, dit werkte niet, zo hebben we het vervolgens anders gedaan en daarna werkte het voor ons (en soms toch niet).’

Westerman gras
Persoonlijk kwam ik veel herkenbare zaken tegen, waarvan ik soms dacht: had ik dit boek eerder gelezen, dan had ik sommige dingen misschien anders gedaan. Wanneer u met gemeenschappen in het binnenland werkt, weet ik zeker dat u hetzelfde zult ervaren. Voor mij is de wens van de voorzitter van het bestuur, meneer Heerenveen, dat de lezer zijn voordeel ermee kan doen zeker in vervulling gegaan.

Heleen Westerman: Het gras groeit niet harder, door eraan te trekken. 45 jaar ontwikkelingswerk door de Pater Ahlbrinck Stichting. Paramaribo: Drukkerij Leo Victor, oktober 2013. ISBN 978-99914-72-24-9

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter