blog | werkgroep caraïbische letteren

Het geheime wapen: zesde roman van Janny de Heer

Is Het geheime wapen een vervolg op Buitenbeentjes (2017), het vorige boek met verhalen van ‘vluchtelingen’ uit Nederlands-Indië van Janny de Heer? Je zou het bijna denken, want in Buitenbeentjes wordt al gesproken over een geheim wapen: de humor. Het geheime wapen, de roman, benadert een diepere hartstocht: de liefde. Liefde die standhoudt in een gestoorde wereld. Nederlands koloniale verleden, voorspoed, oorlog en armoede vormen het lot van de generaties geboren tijdens de beginjaren van de vorige eeuw.

De roman begint en eindigt in Suriname. De cirkel is rond wanneer Cas na loodzware jaren het levensgeluk met zijn gezin denkt terug te vinden op zijn geboortegrond. Daartussenin bevindt zich zijn levenswandel, behalve in Suriname, in Nederlands-Indië en in Nederland. Het is er tijdens zijn opvoeding ingepeperd en later als militair in het KNIL. Cas is gehoorzaam en plichtsbetrachting staat bij hem hoog in het vaandel, hij is trouw aan het moederland. Dit breekt hem allemaal op na de oorlog tijdens de Bersiap in Indië wanneer hij tegenover de collega’s van weleer komt te staan. Hij weet niet meer wie vriend of vijand is en in wanhoop schreeuwt hij het uit tegen zijn meerderen en richt zijn pistool: ‘Als jullie me nu niet naar Holland sturen, schiet ik je allemaal dood.’

Zijn levensloop beheerst een wereld van rijke historie maar ook een heftige geschiedenis waarin drama, passie en oorlogsgeweld zijn verweven in het huwelijk van een echtpaar dat in 1935 zo hoopvol aan de toekomst begon.

Bij de presentatie van het boek, v.l.n.r. Paul de Heer, Janny de Heer, Ad van Wingerden (directeur Trismuseum) met echtgenote Irene

Janny de Heer woonde jaren op Curaçao en deed er historisch onderzoek, dat in 1999 resulteerde in haar debuut, Landskinderen van Curaçao, drie historische verhalen, in 2015 opnieuw uitgebracht onder de titel Yu di tera / Landskinderen. In Suriname verrichtte zij uitgebreid historisch onderzoek voor het schrijven van Gentleman in slavernij (2013), een roman over een Duitse immigrant in het 19de-eeuwse Suriname. In 2016 verscheen de roman De barones, een fascinerend verhaal van een door de oorlog ‘besmet’ vrouwenleven. Het geheime wapen is haar vijfde boek bij Uitgeverij In de Knipscheer.

Janny de Heer
Het geheime wapen
Hoe de liefde standhoudt in een gestoorde wereld

roman
Suriname, Nederlands-Indië
gebrocheerd in omslag met flappen,
390 blz., € 23,50
ISBN 978-90-6265-778-0
eerste druk 2019
Meer over Janny de Heer bij Uitgeverij In de Knipscheer

1 comment to “Het geheime wapen: zesde roman van Janny de Heer”

  • De geschiedenis van het KNIL is welbekend, ook dat vele KNIL-militairen pas onderweg naar Nederland in 1950 hoorden dat ze waren ontslagen omdat er geen Koninklijk Nederlands Indisch leger meer bestond. Cas, hoofdfiguur uit de roman, zoon van Suriname, wordt via de landmacht overgeplaatst naar de TRIS, troepenmacht in Suriname. Een militair staat niet alleen in oorlogstijd aan gevaar bloot, ook in vredestijd blijft het een risicovol beroep. In Suriname zijn geen TRIS-oorlogsslachtoffers te betreuren maar omgekomen militairen troffen hier hun noodlot – behalve tropische ziektes en verkeersongelukken -, door bezuinigingen op materiaal en ondeskundig omgaan met munitie. In 2017 is in Paramaribo een monument geplaatst ter herdenking van de militairen die zijn omgekomen in de periode 1945 tot aan 1975. Stichting TRIS Kontakten heeft zich hiervoor ingezet. Deze stichting heeft ook een museum, Trismuseum in Zwijndrecht, en dat was een zeer geschikte locatie om Het geheime wapen te presenteren. Sindsdien zijn er een aantal presentaties geweest in Noord-Holland en Zeeland en a.s. weekend is Groningen aan de beurt. Ook een zeer geschikte locatie, ik groeide op in Delfzijl, is de bibliotheek van Delfzijl Oude Schans 23. De datum is helemaal bijzonder 14 februari om 15.00 uur. Juist op Valentijnsdag: want de roman heeft als ondertitel Hoe de liefde standhoudt in een gestoorde wereld, dus een ode aan de liefde met Cas en Elvira.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter