blog | werkgroep caraïbische letteren

Het dilemma van Otto Warburg, nieuwe roman van Eric de Brabander

Het dilemma van Otto Warburg, de nieuwe roman van Eric de Brabander, wordt op 12 oktober 2016 gepresenteerd in cultureel & literair centrum Huis De Pinto.

Brabander het dilemma van Otto Warburg

 Het dilemma van Otto Warburg verenigt de Europese en de Caribische geschiedenis van de twintigste eeuw in romanvorm: een wetenschapper verricht baanbrekend kankeronderzoek in Duitsland. De moeder en dochter overleven de verschrikkingen van Buchenwald en vestigen zich op Curaçao, om hun leven weer in eigen hand te nemen. Een jonge arts breekt zijn specialistenstudie af en is ooggetuige van onmenselijke wreedheden in Frans postkoloniaal Afrika. Deze zoon van een aanhanger van de Dominicaanse dictator Trujillo neemt na een geweldsincident de wijk uit Parijs waar hij zijn specialistenstudie volgde, om in ballingschap te gaan op datzelfde Curaçao.
In schokkende details schetst in Het dilemma van Otto Warburg een beeld van de Duitse Endlösung in de Tweede Wereldoorlog. Tevens laat de roman het onverholen racisme en de bloedige onderdrukking zien onder het Trujillo-bewind in de Dominicaanse Republiek.
De tegenstelling tussen wetenschap en morele verantwoordelijkheid, menselijke wreedheid en slachtofferschap wordt in deze roman op een ingenieuze wijze ten tonele gevoerd. Kunnen macht en moraal wel samengaan? Wordt de mens niet bepaald door de darwinistische survival of the fittest?

Het dilemma van Otto Warburg, Eric de Brabanders vierde roman, heeft onverwacht een actuele kant gekregen vanwege de alternatieve Duitse kankerkliniek van Klaus Ross, die zijn patiënten onder meer glucoseblokkers inspoot om kankercellen af te breken, een onder medici zeer omstreden methode, gebaseerd op de theorieën van Otto Warburg zonder dat die getoetst waren. Jan Brokken zal het een en ander vertellen over het onderwerp van de roman: een Duitser die ook nog eens Jood was en toch ongeschonden de oorlog doorkwam. Peter de Rijk zal de auteur live interviewen. Alexander Kraft van Ermel, de kleinzoon van de bekende Curaçaose componist en pianist Wim Statius Muller, speelt enkele stukken (waaronder een Curaçaose wals). Eric de Brabander leest een fragment uit de roman.

Locatie: Huis De Pinto, ook bekend als Pintohuis, Sint Antoniesbreestraat 69, 1011 HB Amsterdam.

Aanmelden kan helaas niet meer.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter