blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Congres van de Utopie

Het Congres van de Utopie vindt plaats vijfhonderd jaar nadat filosoof en staatsman Thomas More zijn fameuze tekst Utopia schreef. Het begrip utopie is jarenlang in een negatief daglicht gesteld: utopisch denken zou tot niets dan totalitarisme leiden. Het Congres van de Utopie stelt daarentegen dat de verbeelding van radicale maatschappelijke alternatieven een noodzakelijk onderdeel vormt van een democratische cultuur.

Thomas More

De kunsten – als ruimte van verbeelding en experiment – zijn bij uitstek een plaats om het utopisch denken in praktijk te brengen. Het Congres van de Utopie brengt sprekers en organisaties uit kunst, politiek en activisme samen om zo collectief de utopie te rehabiliteren en ons deze opnieuw toe te eigenen. Het utopische ideaal van een betere wereld, zo stellen de organisatoren, is in het licht van de huidige dystopische mondiale crises ons enige realistische alternatief. Het Congres van de Utopie vindt plaats in een installatie ontwikkeld door Studio Jonas Staal in samenwerking met architect Paul Kuipers, geïnspireerd op het project New Babylon van de kunstenaar-utopist Constant Nieuwenhuys. Aanleiding vormt de Nederlandse heruitgave van Utopia bij Leesmagazijn vertaald door Menno Grootveld, met een nawoord van Merijn Oudenampsen.

Gasten o.a. Micha Hamel (componist, schrijver), Quinsy Gario (kunstenaar), Steven ten Thije (curator Van Abbemuseum), Rebecca Gomperts (Women on Waves), Faiza Oulahsen (Greenpeace), Urok Shirhan (kunstenaar), Dyab Abou Jahjah (schrijver), Sven Lütticken (kunsthistoricus), Jeanne van Heeswijk (kunstenaar), Maurice Specht (De Leeszaal), Nourdin El Ouali (NIDA), Merijn Oudenampsen (socioloog), Patricia Kaersenhout (kunstenaar).

Kijk hier voor het complete programma & het overzicht van de gasten

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter