blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Caraïbisch gebied als constructie van de fantasie

Sinds de Europese ontdekking van de regio in de vijftiende eeuw, zijn de eilanden geconsumeerd als paradijs op aarde, eerst door handelaars en kolonisten en later vooral door toeristen.

In haar baanbrekende boek Consuming the Caribbean (2003) stelt de Amerikaanse socioloog Mimi Sheller voor om het Caraïbisch gebied vooral te begrijpen als een fantasie, een constructie van de verbeelding – niet omdat de regio niet zou bestaan in materiële zin, maar omdat de Westerse verbeelding de eilanden en haar inwoners zo enorm heeft gekneed en gevormd.

film caribbean creativity

Hierover geeft mediawetenschapper Emiel Martens zaterdag een lezing in Rotterdam. Hij richt  zich eerst op de populaire verbeelding van het Caraïbisch gebied, en dan vooral Jamaica, het Caraïbische eiland met waarschijnlijk de meeste bekende associaties, in de Westerse cultuurgeschiedenis en beeldeconomie.

Daarna bespreekt Emiel de manieren waarop hedendaagse Caraïbische beeldmakers zich met hun eigen politieke en culturele stem tegen deze populaire verbeelding proberen te verzetten. De nadruk zal hierbij liggen op film, het medium dat de afgelopen tien jaar steeds meer is aangewend als platform voor de Caribische stem.
Emiel zal in dit kader ook wat vertellen over Caribbean Creativity, de stichting die hij heeft opgericht om Caraïbische cinema in Nederland en daarbuiten onder de aandacht te brengen.

Dr. Emiel Martens is docent en onderzoeker aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam en de oprichter en directeur van Caribbean Creativity, een stichting die zich inzet voor de promotie van Caraïbische cinema.
Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst

Zaterdag 4 juli 2015, 14.30 uur

Locatie: Oude Binnenweg 116-118, Rotterdam
www.caribbeancreativity.nl

on 02.07.2015 at 15:02
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter