blog | werkgroep caraïbische letteren

Het archief van Anton de Kom

De geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met ons heden. Zij bepaalt het perspectief van waaruit wij het heden bekijken. Ter verbreding van dat perspectief zal het Nationaal Archief Suriname in samenwerking met de Cultuur enzo…-redactie regelmatig een relevant stuk uit onze Surinaamse geschiedenis belichten.

Een van de bekende boeken over de Surinaamse geschiedenis is Wij Slaven van Suriname. De auteur van dit boek is Cornelius Gerard Anton de Kom. In zijn geboorteakte is opgenomen dat hij op 22 februari 1898 werd geboren in Paramaribo; op 24 april 1945 overleed hij in Duitsland in het concentratiekamp Neuengamme (Encyclopedie van Suriname). Anton de Kom, naar wie de Universiteit van Suriname is vernoemd, was een bekende Surinaamse nationalist wiens leven werd gekenmerkt door strijd tegen armoede, koloniale onderdrukking en uitbuiting.

Anton de Kom was ook schrijver van gedichten. Dit is een gedeelte van een gedicht dat hij schreef aan zijn dochter Judith:

“Liefde voor dit land menschen natuur. Judith, hierdoor wordt je geest zoo groot. Gedurende je heele schoone levensduur. Want liefde is meer soms dan het dagelijksch brood..”

Het Nationaal Archief van Suriname (NAS) beschikt over het digitaal archief van Anton De Kom. Het bestand (zoals dat is ontvangen) is verdeeld in literaire werken van De Kom en ‘documentatiemateriaal’. De literaire werken van hem zijn onderverdeeld in: primaire werken, artikelen en brieven. In het bestand documentatie komen schriftelijke documenten voor en audiovisuele bestanden (videobanden, dvd’s, fotomateriaal).

De primaire werken van Anton De Kom bestaat uit teksten, scenario’s en gedichten. Er zijn teksten over zijn stukken [bedoeld is dat deze ‘stukken’ zo heten – red. CU] Ons bloed is rood, Om een hap rijst, Ba Anangsieh en Tjiboe [dit zijn geen stukken, maar twee romans, verhalen en een scenario – red. CU]. De scenario’s die te vinden zijn in het archief van Anton De Kom zijn onder andere: Oost is Oost en West is West en 5 scenario’s uit 1935 [dit zijn geen 5 scenario’s, maar varianten van dezelfde tekst – red. CU]. Tevens zijn een aantal gedichten van De Kom terug te vinden in zijn archief.

In het digitaal archief van Anton De Kom vinden wij artikelen over [bedoeld is: uit – red. CU]: de Communistische Gids, De Banier, De Tribune en Links Richten. In zijn bundel [er is geen bundel van brieven, maar een map met correspondentie – red. CU] van brieven, komen wij brieven tegen van De Kom zelf, correspondentie (s) tussen hem en zijn uitgevers tevens correspondentie (‘s ) tussen De Kom en zijn familie.

In de audiovisuele bestanden zijn er videobanden terug te vinden over onder andere: een amateurfilm van De Koms tentoonstelling in Thalia 1983, Benny Ooft 1972, documentaire Frank Zichem 1999, Kinderen van Suriname. En tot slot zijn er audiobanden met interviews/opnames van Judith van De Kom.

Het digitaal archief van Anton de Kom kan door elke belangstellende geraadpleegd worden bij het Nationaal Archief aan de J. Lachmonstraat 174. Bron: Digitaal Archief Anton de Kom Geboorteakte Anton de Kom d.d. 22 februari 1898 Rubriek van het Nationaal Archief Suriname Mr. Jagernath Lachmonstraat 174 Tel: 430035/430040

[uit de Ware Tijd, 21/04/2012]

1 comment to “Het archief van Anton de Kom”

  • Is zyn indrukwekkende werk “Wy Slaven van Suriname” – de eerste historische & vrywel complete uitleg van de Surinaamse geschiedenis, waarin de massale misdaden van de Nederlandse kolonisten, inbegrepen het Huis van Oranje – dat ik onder ogen kreeg, beschikbaar digitaal, zo niet waar kan het aangeschaft worden in Nederland. Revolutiuonaire groeten W. Spector

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter