blog | werkgroep caraïbische letteren

Het Amsterdamse VOC Café verandert naam na bedreigingen, volgen meer koloniale namen?

door Hessel von Piekartz

Na forse dreigementen verandert het Amsterdamse VOC Café zijn naam.

Schreierstoren Amsterdam - foto Aart G. Broek -

Schreierstoren Amsterdam / “burn the place” – foto Aart G. Broek –

De bedreigingen zijn een uitwas van de toegenomen kritiek op koloniale namen, al vindt een deskundige de gevoeligheid hierover terecht. Een café vernoemen naar de VOC ‘is wat naïef’, maar het echte historische verleden van gebouwen ‘moet je niet uitwissen’.

Toen de woorden ‘burn the place’ in zijn mailbox verschenen, besloot Sebastiaan Povsé, uitbater van het Amsterdamse VOC Café, dat het tijd was voor een naamsverandering. Nadat de linkse actiegroep Doorbraak eerder via sociale media had opgeroepen het café daartoe aan te zetten, stroomden de berichten binnen. ‘Ik wilde voorkomen dat ik ’s avonds gebeld zou worden dat mijn café in de fik stond’, zegt Povsé. ‘Dan kies ik liever voor mijn bedrijf en werknemers.’

Lees hier verder op de website van de Volkskrant, 15 april 2019.

doorbraak I vibrating shop Amsterdam - foto Aart G. Braak

doorbraak – foto Aart G. Braak

“Nog steeds raken heel veel witte Nederlanders compleet overstuur wanneer ze worden geconfronteerd met kritiek op het koloniale verleden. Zo bleek ook de afgelopen dagen weer. Nadat Het Parool eind vorige week bekend maakte dat het Amsterdamse VOC Café na aanhoudende kritiek zijn naam ging veranderen, kwam er een stormpje aan woede en verontwaardiging los. De extreem-rechtse websites GeenStijl en de Dagelijkse Standaard hitsten hun achterban op en natuurlijk droeg PVV-‘ideoloog’ Martin Bosma ook zijn steentje bij. “Linkse terreur” was het volgens hem.”

Lees hier verder op de website van Doorbraak, 12 april 2019.

 

 

 

 

 

 

on 15.04.2019 at 19:52
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter