blog | werkgroep caraïbische letteren

Het alledaags racisme van Jörgen Raymann en Humberto Tan

Terwijl het debat over racisme in de samenleving in alle media gevoerd wordt, presenteert de NPO-televisie een programma waarin zowat alle Surinaamse bevolkingsgroepen worden buitengesloten. Alledaags racisme noemde Philomena Essed dit sluipende, zogenaamd “kleine racisme” al in een studie uit 1991, die onlangs werd herdrukt. De organisatoren van de benefietavond Nederland voor Suriname, Jörgen Raymann en Humberto Tan, hebben niet door dat zij er zichzelf ook schuldig aan maken. Nederland voor Suriname, maar door Surinamers?, vraagt Amar Soekhlal zich af.

Still uit het programma

Nederland voor Suriname, maar door Surinamers?

door Amar K. Soekhlal

Op woensdag 8 juli 2020 was er een benefietavond op NPO1 onder de titel Nederland voor Suriname. De bedoeling van deze avond was om geld op te halen om de coronacrisis in Suriname te bestrijden. De tussenstand op woensdagavond was om 21.45 ongeveer € 500.000 en is inmiddels opgelopen tot € 1,5 miljoen. Mijn probleem met de avond was dat het geen Surinaamse aangelegenheid was, maar een Afro-Surinaamse aangelegenheid. De Hindostanen, Chinezen, Javanen en andere Surinaamse groepen waren afwezig. Wederom werd het beeld bevestigd dat Suriname alleen maar bestaat uit Afro-Surinamers.

Een aantal van de Afro-Surinamers die aanwezig waren op die uitzending, zijn niet weg te slaan uit de diverse praatprogramma’s als het gaat over racisme en discriminatie. Zij verwijten de witte Nederlanders discriminatie en uitsluiting op tal van gebieden zoals werk, media, scholen, woningmarkt en dergelijke. En terecht, maar tegen die mensen zou ik willen zeggen: haal de balk uit uw oog. Jarenlang hebben met name de Afro-Surinamers lopen jeremiëren over discriminatie in Hilversum, maar als het gaat om uitsluiting van de andere bevolkingsgroepen – en niet alleen uit Suriname – dan vinden de Afro-Surinamers dit klaarblijkelijk normaal. De Afro-Surinamers kopiëren het discriminatiegedrag van de witte Nederlanders.

Ook bij de grote Suriname-tentoonstelling in Amsterdam zag je dit patroon. De kunst- en cultuuruitingen van de Afro-Surinamers domineerden de tentoonstelling, terwijl die van de Hindostanen, Javanen en Chinezen nauwelijks te zien waren. En toch werd de tentoonstelling aangeduid als de grote Suriname-tentoonstelling! Ook hier werd Suriname vereenzelvigd met alles wat Afro-Surinaams was. Gekscherend zei een vriend tegen mij dat het beter zou zijn als de organisatoren, alweer nagenoeg alleen Afro-Surinamers, de tentoonstelling “Blakamang-tentoonstelling” hadden genoemd. Ik vind deze opmerking veelbetekenend. Het is een breed gedragen gevoel dat Surinaamse bevolkingsgroepen door de Afro-Surinamers worden genegeerd als er projecten worden georganiseerd onder de noemer Suriname.

Humberto Tan, die de presentator was op die avond, is benoemd tot voorzitter van de commissie-Mijnals, die de KNVB en de Rijksoverheid gaat adviseren om inclusiviteit te bevorderen en racisme in het voetbal tegen te gaan. Maar inclusiviteit was op 8 juli ver te zoeken. De samenstellers van het programma kunnen zich niet beroepen op onwetendheid – zij zijn immers toch ook Surinamers? Suriname is het land van Indianen, Chinezen, Creolen, Hindoestanen, Javanen, Boeroes, Haïtianen en Brazilianen. Ook ik ondersteun het project, maar met mij hebben velen er een bittere nasmaak aan overgehouden.

19 comments to “Het alledaags racisme van Jörgen Raymann en Humberto Tan”

 • Ik vind het belachelijk en beschamend dat mensen als Jürgen en Umberto zelf ook discriminatie aan het bevorderen zijn! Er zijn heel veel mensen die verschrikkelijk de pest hebben aan deze actie en wordt op de sociale media flink hieromtrent gediscussieerd.

 • [Commentaar verwijderd – alleen reacties met volledige naam worden geplaatst, red. CU]

 • Jorgen rayman en Humberto
  Tan.
  Excuses.
  Daar mee begin je heren
  Kijk eerst wat er gebeurt in ons
  Samen leving in ons midden in Suriname
  Waar wij met zijn allen trots op
  Mogen zijn en daar mee bedoeld ik alle bevolkingsgroepen. Wij leven in hirmonie
  Zonder onderscheiden van ras of geloof
  Kort om ik vind het onprofessioneel dat deze vorm van aktie onrust aanwakkert in
  Deze kleur rijke samen leving.
  Mvg. Narinder Janglie

 • Helemaal eens met de inhoud van het artikel van Amar Soekhlal, zie daarvoor mijn reacties op Facebook op diverse Surinaamse Facebook-groepen. Direct na de uitzending van afgelopen woensdagavond heb ik mij kritiek ook geuit op deze Facebook groepen. De beeldvorming over DE Surinamer moet eindelijk eens doorbroken worden…!!! Namaste

 • Geachte Amal,

  Wat ik zo ontzettend jammer vindt is dat u iets positiefs in iets negatiefs vertaald. Ik kan u volgen als u zegt “ik heb een volledige afspiegeling gemist van Surinaamse Hindoestanen, Chinezen etc.” echter, een ieder was welkom om zich aan te melden voor deze actie…?

  Daarnaast vraag ik mij af of u zich ook heeft aangemeld… want het is altijd zo gemakkelijk om commentaar te leveren op de mensen zoals Jorgen en Humberto die hun nek uit steken om iets voor zijn/haar broeders en zusters te doen maar doet u zelf ook wat voor de gemeenschap…?

  Die EUR 1.5 miljoen voor medische zorg en apparatuur is voor alle Surinaamse burgers, jawel “ALLE”! Moeten we daar niet eerst blij om zijn… ?

  In plaats van de inzet van alle mensen voor en achter de schermen te prijzen die zich met hart en ziel hebben ingezet had u bijvoorbeeld als “tip” mee kunnen geven dat voor een eventueel volgend evenement het zichtbaar maken dan wel toevoegen van Surinaamse Hindostanen, Chinezen, Javanen en andere groepen wenselijk zou zijn,

  Echter, in plaats daarvan doet u precies wat mensen van kleur eeuwen lang is aangeleerd, uw eigen broeders/zusters afvallen.

  Dat vind ik bijzonder spijtig in een tijd waar wij juist van elkaar en met elkaar moeten groeien/ontwikkelen en elkaar kunnen supporten.

  V. Engelhart

  • Punt is dat de diversiteit die Suriname rijk is en waar men op prat gaat, geweld werd aangedaan
   En dat mag gezegd worden. Te alle tijden dient verneden te worden dat het beeld ontstaat dat Suriname louter geassocieerd wordt met mensen die kroeshaar hebben.

 • Persoonlijk vind ik deze reactie misleidend en afleidend naar wat er nu gebeurd. Ook mis ik enige nuance🤔
  Ten eerste gaat het optreden van Jurgen en Umberto om COVID-19 bestrijding in Suriname voor alle Surinamers.
  Verder is er degelijk racisme in Suriname onder de Surinamers.
  En dat kan ik beamen.
  Bijvoorbeeld Umberto met zijn Chinees roots is niet geaccepteerd door de Chinezen.
  Een half Hindoestaans persoon wordt vaker niet geaccepteerd door de Hindoestanen en ga zo maar door ook bij half Javanen.
  Aan de andere kant worden deze mengelingen bijna vaker geaccepteerd door de Creolen/Negeroiden.
  Bij de andere Surinamers die nakomelingen zijn van contract arbeiders in het patriottisme moreel niet zo hoog als bij de Inheemsen en de nazaten van de tot slaaf gemaakten. Het zijn vaker de nakomelingen van de contract arbeiders die verstek laten gaan bij activiteiten waar het om Suriname gaat. Vaak is er bij hun de behoefte niet aanwezig om overtuigend hun Surinaamse roots ten toon te stellen in vergelijking met de Inheemsen en de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Voor deze reden zou een onderzoek moeten plaats vinden🤔

  Lloyd Misjan

  • Ik wil geen commentaar op het onderwerp geven, daar ik een ieders mening respecteer.

   Heb wel kritiek op bepaalde uitlatingen
   Loyd laat je eerst goed informeren, voordat je iets bekritiseert..

   1) Wie had de wintireligie in Suriname bij wet verboden.

   2) Is het niet dat een Hindoestaan dit wettelijk verbod opgeheven heeft.

   3) Wie is verantwoordelijk voor de wijziging van de monopolie van de KLM/SLM

   4) Kan je mij aangeven wie ooit een juridische onderzoeksrapport van de AOW-gat van de Surinamers met eigen middelen heeft laten opstellen?

   Alleen de media zoeken om de patriot uit te hangen is niet iets voor de Hindoestaan.

 • Ik zou t geen discriminatie noemen of uitsluiting. Wel gemakzucht. Ik hoop dat er geprobeerd is om de studiogasten diverser te krijgen maar dat dat niet is gelukt omdat die niet met hun hoofd op TV wilden.
  De meeste gasten waren bekend van theater/TV/muziek(cultuursector) en hebben op dit moment geen werk dus wel tijd.Zo heb ik ernaar gekeken.
  Ik heb Javaanse roots, onze groep is maar klein( exacte cijfers ken ik niet), ik zie “mijn groep ” ook niet of nauwelijks vertegenwoordigd op TV, dat hoeft ook niet.Ik voel me Nederlandse, die zich eerder zorgen maakt over ons milieu, van Nederland en van deze aardbol en of ik daaraan mijn steentje kan bijdragen.
  Het begint er soms op te lijken dat ik me straks zorgen moet maken over een tweedeling in de Nederlandse(onze) samenleving want iedereen voelt zich ” gediscrimineerd” en dat helpt ons geen stap verder.
  Discriminatie bestaat maar we moeten onszelf niet de put in praten maar de put UIT

 • Ik ben het oneens met de heer Soekhlal.
  Ten eerste waren het Surinamers (ongeacht etniciteit)die dit georganiseerd hadden. Wees blij dat ze iets doen.
  Ze waren geen documentaire over Su aan het maken.Ze waren niet verplicht iedereen erbij te betrekken. De gelden komen ten bate van de hele bevolking.
  Daarnaast, niemand heeft de Hindustaan, Javaan, Chinees etc. tegengehouden om ook een actie op poten te zetten. Sommigen willen liever op de bank zitten, tv kijken en dan kritiek leveren. Kraboe mentaliteit.. Voel je je buitengesloten, kom in actie, organiseer zelf iets i.p.v. te klagen.

 • Ik ben het eens met A Birdja. Heb het al in eigen woorden geplaatst bij iemand die het gedeeld heeft.

 • [verwijderd door redactie vanwege ontbreken van volledige naam]

 • Het is na onafhankelijkheid erger geworden, negers voelen zich superieur en hebben altijd grote mond over alles. Zelfs als ze beroven, schuilen ze achter dat zij vroeger slaven waren zij hebben het land Suriname “gebouwd”.
  Bosnegers zijn nog erger zij verkrachten van kind tot ouderen vrouwen, echt dierlijke gedrag. Afro Surinamers moeten alles gratis krijgen. Deze groep mensen zijn grootste racisten van hele wereld en zeer ondankbaar burgers, zij hebben alle belangrijke posten. Enige fout van Nederland was van PvdA, zwarte mensen geluisterd overige bevolkingsgroepen niet.

 • Afro Surinamers hebben altijd openlijk racistische opmerkingen over Hindustanen. Ook Politieke partijen die behartigde Hindustanen VHP, werden op nationale TV STVS, door Bruma NPK NPS en Pengel heeft daar niets gedaan. Tot heden hebben zij alles verpest en wat verpest kon worden.
  Suriname is beter af van Negers die Superieur spelen en gespeeld hebben.

 • Waarde brada nanga sisa,

  Laten we met mekaar een grote vuist
  Bundelen en voor ons lobi brada nanga sisa
  Van ons geliefd Suriname 🇸🇷 helpen
  Let op want de media kan maken en breken

  We doen uit volle borst en heel hart ♥

  Luv yu All

  Jampa Mangoen

 • Ik ben het helemaal eens met de heer Amar Soekhlal want ik heb hetzelfde gedacht toen ik naar het programma keek.
  Deze uitzending heeft het verzuimd om de diversiteit van Suriname te laten zien.
  En nu maar hopen dat het geld op de juiste plek terecht komt.

 • Allereerst mijn complimenten aan het initiatief van Raymann en Tan om de zieke mens in Suriname te ondersteunen. Het gaat hun om alle zieken en niet alleen om de zieken met Kroes haar. Ten tweede zag ik in hun programma Tanja Jadnanansing, Chan Santhoki en een hindoestaanse arts, waarvan ik de naam kwijt ben. Aan alle mensen, die vinden dat zijzelf of anderen te weinig in beeld zijn geweest het volgende. Er is nog een grote behoefte aan geld en medicamenten in Suriname. Stop je tijd en aandacht in een nieuwe actie en stop met deze negatieve discussie.

 • Als het om de grote maatschappelijke issues zoals zwartepiet en BLM gaat waar er strijd geleverd wordt en er klappen vallen, dan is solidariteit zoek. Dan wordt er laf gezwegen en zelfs geheuld met racisme. Dan mogen anderen wel de kolen uit het vuur halen en op TV komen om te pleiten voor menswaardigheid en gelijkwaardigheid voor ALLEN. Maar zodra er eer te halen valt zijn de onderduikers/collaborateurs er als de kippen bij of voelen zich ten onrechte etnisch buitengesloten. Over dubbelhartigheid en jaloezie gesproken. If you can’t stand the heat, get out of the kitchen and stay low!

 • Jammer, voor de onvolledige benefiet voor Suriname. Ik woon al sinds 1970 in Nederland in Rotterdam en heb samen met andere Surinamers van verschillende afkomst racisme hier meegemaakt op school. En toen was het erger dan nu,sla de archieven maar open van 1970-1980. We stonden toen voor elkaar als Surinamers in en buiten schooltijd en nu zien we volwassenen die zich gedragen als zelfzuchtige kinderen. Wie gaat ze corrigeren. In Suriname is datgene ze hier in Nederland creëren het slechtste voorbeeld om trots te zijn als Surinamer

1 Trackback/Ping

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter