blog | werkgroep caraïbische letteren

Het 3G Netwerk viert de drie Guyana’s 2015-16

Congres in Amsterdam
De pan-Guyanese snelweg: Cayenne-Georgetown-Paramaribo

1-3 oktober 2015 aan de Universiteit van Amsterdam

Keynote speakers
Percy HINTZEN (Florida International University)
Kenneth BILBY (Johns Hopkins University)

Call for Papers
In het altijd voortdurende proces van het definiëren van historische verbanden en herdefiniëren van Caraïbische identiteiten, heeft de zoektocht naar nieuwe manieren van verbeelding en van communicatie een brede vlucht genomen. Massamedia spelen daarin een belangrijke rol. Orale tradities die op het punt staan om uit te sterven, vinden nieuwe wegen van uitdrukking in spoken-word en digitale kunst, en in het gebruik van social media. Steeds meer films, documentaires en televisieprogramma’s worden geproduceerd over maar ook in het Caraïbisch gebied. Belangrijke bijdragen zijn gerealiseerd in literair proza en ook in lectuur.

Pontoon_Crossing_at_Mango_Landing_Essequibo_River

Ponton bij Mango Landing, Essequibo

In de context van een steeds sterkere nadruk op transkoloniale verbindingen is het opmerkelijk dat veel producties nog altijd afhankelijk zijn van westerse middelen en distributiekanalen, hoewel ook een locale industrie van kleinere producties is ontstaan die traditionele perspectieven op gender, seksualiteit, etniciteit en post-kolonialiteit betwist. Parallel daaraan heeft interdisciplinair onderzoek vastgelegd hoe mobiliteit, historisch geheugen en hybriditeit de hedendaagse Caraïbische identiteiten voeding geven.
De organisatoren van dit congres willen de aandacht vestigen op de mogelijke, of onmogelijke, communicatieroutes tussen de drie Guyana’s (Guyane, Guyana, Suriname), drie landen die zelden of nooit in hun samenhang en onderlinge verschillen zijn bekeken. De Trans-Atlantische en Noord-Zuid-relaties zijn beter uitgewerkt dan de inter-Caraïbische verhoudingen, en dan rijst de vraag: wat is het geval als het gaat om Frans Guyana, Guyana en Suriname? Welke zijn de sociaal-economische condities die hun onderlinge verhoudingen onderbouwen of in de weg staan? Wat zijn de modaliteiten van deze dialoog en wat zegt die ons over het Caraïbisch gebied in het algemeen? Waarom zijn de literaturen van deze drie onderscheiden, maar historisch en cultuur zo met elkaar verbonden landen zo beperkt vertegenwoordigd in de respectievelijke “canons” van de postkoloniale en transnationale literatuur?

Essequebo-uitsnede-monding-met-vlaggeneiland-ZI-I-1624
We nodigen u uit om abstracts in te dienen van onderzoekspapers over alle onderwerpen die te maken hebben met de interactie tussen de drie Guyana’s en de hierboven genoemde aspecten op de kruiswegen van communicatie, media, overdracht, de kunsten en literatuur. In het bijzonder verwelkomen we papers die focussen op de relaties en wisselwerking tussen de Guyana’s en de circulatie van ideeën, mensen en materiaal op het Guyanese plateau; we geven daaraan de voorkeur boven de traditionele relaties tussen kolonisator en gekoloniseerde. Cross-culturele en interdisciplinaire benaderingen zijn bijzonder welkom, zowel als bijdragen vanuit de antropologie, mediastudies en theaterwetenschappen. We nodigen wetenschappers uit voor een presentatie van 20 minuten, gevolgd door tijd voor discussie.

 

Ecotones

Upload de volgende informative naar de website van de organisatie: naam; papertitel; abstract (maximaal 250 woorden); een korte biografie (max. 150 woorden) en contactgegevens. Dien uw voorstel hier in:
https://ecotones.submittable.com/submit/30210

De deadline is 1 december 2014. Bericht van aanvaarding van het paper wordt gegeven vóór 1 maart 2015. Een selectie uit de bijdragen zal worden gepubliceerd.

Het congres in Amsterdam maakt deel uit van drie evenementen, The 3G-Network, waarvoor drie verschillende instituten als gastheer zulen optreden: Universiteit van Amsterdam (op 1-3 oktober 2015), Université Paul-Valéry Montpellier (midden juni 2016), Institute of English Studies, School of Advanced Studies, University of London (27-29 oktober 2016). Voor de drie congressen worden afzonderlijke calls for papers verspreid.

 

Copyofparamaribo_valliantsplein_stationsgebouw 28 maart 1905

Stationsgebouw Vaillantsplein Paramaribo, 1905

The 3-G Network maakt deel uit van de festiviteiten rond 40 jaar Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname, 50 jaar Onafhankelijkheid van Guyana en 70 jaar Declaratie van Guyane als Frans Département d’Outre-Mer.
The 3-G Network is een onderdeel van een groter programma, Ecotones, georganiseerd door EMMA (Montpellier 3), Coastal Carolina University en MIGRINTER (UMR CNRS-Poitiers).
U kunt zich hier opgeven voor de Ecotones mailing list en het ontvangen van aankondigingen:

http://www.coastal.edu/history/ecotones/

 

Organiserend Comité
Dr. Kim Andringa (Université de Liège) k.andringa@ulg.ac.be
Dr. Serge Goriely (Université Catholique de Louvain) serge.goriely@uclouvain.be
Prof. Kathleen Gyssels (University of Antwerp) kathleen.gyssels@uantwerpen.be
Prof. Michiel van Kempen (University of Amsterdam) M.H.G.vanKempen@uva.nl

Wetenschappelijke Stuurgroep
Dr. Aart G. Broek (Werkgroep Caraïbische Letteren) * Prof. Theo D’Haen (K.U. Leuven) * Prof. Isabel Hoving (Universiteit Leiden) * Prof. Bénédicte Ledent (Université de Liège) * Prof Richard Price & Prof. Sally Price (College of William & Mary, Virginia)

Organisatoren van ‘Ecotones’ en het 3-G Network
Dr Thomas Lacroix (MIGRINTER, CNRS-Poitiers) thomas.lacroix@univ-poitiers.fr
Dr Judith Misrahi-Barak, (Université Paul-Valéry Montpellier 3) judith.misrahi-barak@univ-montp3.fr
Dr Maggi Morehouse (Coastal Carolina University) morehouse@coastal.edu

Voor het congres in Amsterdam is de Universiteit van Amsterdam de gastheer, in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen, de Université de Liège, de Université Louvain-la-Neuve, Universiteit Leiden, en de Werkgroep Caraïbische Letteren.

LogoUvA

logo_coul_texte_blason_cadre_72 Coastal_Logo logo_UA_hor_kl_RGB  Monpellier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter