blog | werkgroep caraïbische letteren

Heruitgave Kopzorg in Edgar Cairo’s 75ste geboortejaar

Op 20 juni verschijnt de roman Kopzorg van Edgar Cairo bij Uitgeverij Cossee. In dit jaar van de 75ste geboortedag van Edgar Cairo – die in 2000 overleed – is deze heruitgave van de editie uit 1988 het eerste boek dat sinds 17 jaar van Cairo verschijnt. Het initiatief ertoe werd genomen door de Stichting Edgar Cairo.

Kopzorg speelt zich af in Suriname, waar de sporen van de plantagecultuur nog duidelijk aanwezig zijn. De mensen leven onder kommervolle omstandigheden en er is niet veel toekomstperspectief.

Vader Nelis is arm en werkt zich een slag in de rondte om zijn gezin te eten te kunnen geven. Hij is plichtsgetrouw en een man met idealen. En hij draagt zijn jongste zoon op handen. Maar de hechte band tussen de twee gaat langzaamaan kapot. De zoon die het verhaal vertelt probeert de teloorgang van de vader te begrijpen. Is Nelis’ gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect te verklaren uit de langjarige onderdrukking van zijn voorvaderen? Kopzorg is het debuut van Cairo.

In 1969 kwam de roman uit in Suriname bij het Bureau Volkslectuur in het Sranantongo onder de titel Temekoe, tien jaar later in Nederland bij uitgeverij In de Knipscheer in het ‘Cairojaans Surinaams-Nederlands’ met de titel Temekoe/Kopzorg en in 1988 nogmaals bij uitgeverij Agathon onder de titel Kopzorg in het ‘Algemeen Nederlands’ met de toevoeging Het verhaal van vader en zoon. Dit veelvoud aan publicaties laat zien hoe belangrijk deze deels autobiografische tekst voor Edgar Cairo was.

Edgar Cairo, Kopzorg, heruitgave van de editie-1988, voorzien van nieuwe aantekeningen. Met een nawoord van Thalia Ostendorf. Amsterdam: Cossée, verschijnt juni 2024. Prijs € 22,99


Op 13 maart 2024 ondertekende Edgars broer, Arthur Cairo, het contract bij uitgeverij Cossée voor de heruitgave van Kopzorg.

Lees hier de tekst van de Rudolf van Lier-lezing over Kopzorg door Charl Landvreugd.


1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter