blog | werkgroep caraïbische letteren

Herstelbetalingen

Op zondag 20 juni 2010 wordt het boek van Armand Zunder, Herstelbetalingen; De ‘Wiedergutmachung’ voor de schade die Suriname en haar bevolking hebben geleden onder het Nederlands kolonialisme gepresenteerd bij de Vereniging Ons Suriname. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden. Armand Zunder wordt geïnterviewd door Rudy Lion Sjin Tjoe.

Geert Wilders gijzelt de publieke opinie met zijn bewering dat de immigratie van niet-westerse etnische groepen Nederland 7,2 miljard euro per jaar kost.

Nederland moet Suriname ten minste 50 miljard euro betalen voor de schade die Suriname heeft geleden onder de Nederlandse slavernij. Dat concludeert de Surinaamse wetenschapper Armand Zunder in zijn boek ‘Herstelbetalingen’ De ‘Wiedergutmachung’ voor de schade die Suriname en haar bevolking hebben geleden onder het Nederlands kolonialisme

In het boek gaat Zunder in op de volgende aspecten:
-Wat heeft Nederland verdiend aan de kolonisatie van Suriname?
– De genocide op de Inheemsen, de misdaad tegen de menselijkheid gedurende 250 jaar slavernij en de gedwongen arbeid tot 1940 door geimporteerde contractarbeiders op de plantages in Suriname.
-Tenslotte de uitgemergelde staat van de Surinaamse economie die Nederland na het kolonialisme heeft achtergelaten.

Herstelbetalingen: 50 miljard euro
Zunder heeft uitgerekend dat Nederland 50 miljard euro zou moeten betalen aan Suriname en aan haar bevolking voor het menselijke leed dat ze heeft veroorzaakt tijdens het kolonialisme en de bedragen die betaald hadden moeten worden als compensatie voor het werk dat is verricht.

Kolonialisme en Wetenschap
De studie van Armand Zunder is om verschillende redenen zeer belangrijk. Voor het eerst plaatst een wetenschapper het thema herstelbetalingen in de context van de Nederlandse koloniale geschiedenis zo scherp op de wetenschappelijke en maatschappelijke agenda. Hiermee introduceert Zunder een belangrijke vernieuwing in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Zunder opent met deze studie de deur van een kamer vol taboes. Waar andere wetenschappers ervoor terugdeinzen om de aard van slavernij te analyseren, gaat Zunder vele stappen verder. Hij fileert de verschillende traditionele opvattingen over slavernij en kolonialisme op basis van uitgebreide kwalitatieve en kwantitatieve gegevens en toont hun enorme zwakte aan.
Zunder legt verbanden tussen het beleid van de kooplieden-bankiers en de regentenelite in Nederland – met name in Amsterdam – en de creatie van de kolonie Suriname. Tot nu is vaak de Surinaamse samenleving beschreven als een op zichzelf staande samenleving die weliswaar verbonden was met Nederland, maar meer als een last dan een lust. Op basis van een gedegen kennis van de Nederlandse geschiedenis en feitenmateriaal uit de archieven legt Zunder de verbanden bloot, die door anderen verzwegen of niet gezien zijn.

Economische geschiedenis
Zunder’s studie is de meest uitgebreide studie van de historische ontwikkeling van de Surinaamse economie. Zijn statistische bijlage bevat economische gegevens (kwalitatief en kwantitatief) die tot nu toe moeilijk beschikbaar waren. Zunder maakt een vertaling die vaak afwezig is in de Surinamistiek: de verbinding tussen wetenschappelijke analyse en beleid. Hij maakt een uitgebreide uitwerking van hoe de resultaten van zijn studie vertaald kunnen worden in een beleid m.b.t. herstelbetalingen.

Datum: zondag 20 juni 2010
Aanvang: 15.00 uur
Plaats: Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-21
1093 SK Amsterdam
Aanmelden: info@veronsur.org
Entree: vrij

2 comments to “Herstelbetalingen”

  • De heer Zunder durft nog al wat te zeggen, genocide etc.etc. Bij de onafhankelijkheid van Suriname 1975 is Suriname zo meen ik me te herinneren accoord gegaan met een bedrag van fl. 3 miljard. De Javaanse arbeiders waren contractarbeiders die zo meen ik me eveneens te herinneren wisten dat zij zouden moeten gaan werken op de plantages. Overigens wat er in de tijd van de slavernij is gebeurd is natuurlijk in het geheel niet goed te praten, maar het een en ander moet wel geplaatst worden in de context van die tijd.Voor welk gerechtshof dan ook, zal het een en ander niet ontvankelijk worden verklaard. Het ware beter als dit boek niet geschreven zou zijn, op deze wijze wordt het Surinaamse volk blij gemaakt met een dode mus.
    U kunt Uw pijlen beter richten op het hedendaagse Suriname met de twee ergste criminelen aan de leiding. Internationaal zal Suriname genegeerd gaan worden. Proficiat Surinaams Volk met Uw keuze, ik had U toch wat meer wijsheid toe bedacht. Jammer! U heeft er met z’n allen vanaf 1975 niets van gebakken.

  • Dhr Zunder probeert er een slaatje uit te slaan samen met Mevr.
    Simons.
    Hoeveel herstelbetalingen heeft Nederland al gedaan in de vorm van uitkeringen
    aan die lieden die alleen maar bezig zijn met het verleden van hun voorouders.
    Er zijn altijd verminderde omstandigheden.
    Ik zou zeggen get a grip, je gaat over je eigen toekomst.
    Neem een voorbeeld aan Barrack Obama.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter