blog | werkgroep caraïbische letteren

Herrenbergs fascinerende vervolg op Nederhalfrond

door Nico van der Sijde

In 2018 verscheen Nederhalfrond, het door veel recensenten genegeerde maar naar mijn smaak grandioze romandebuut van J.Z. Herrenberg. Nu, vijf jaar later, kunnen we eindelijk genieten van het spectaculaire vervolg Opperhalfrond. En daarmee is het nog niet afgelopen, want in 2026 hoopt de auteur deze trilogie – ‘Door het oog van de Cycloon’, een cyclus die aanvankelijk als tweeluik was bedoeld – af te sluiten met Wereldrond.

Ik merkte al snel dat ik hele delen van Nederhalfrond – met name Boek Nul – eerst moest herlezen om ten volle van Opperhalfrond te kunnen genieten. Ook vermoed ik dat Wereldrond extra vorm en inhoud zal gaan geven aan de thematiek van Nederhalfrond en Opperhalfrond. Daarom overwoog ik om tot 2026 te wachten, en dan de hele trilogie in één keer te bingen. Maar het proza van Opperhalfrond was voor mij te apart en te intrigerend om zo lang te laten liggen. 

 Veelvormigheid


Weliswaar vraagt het veel van de lezer, want vorm en stijl van Opperhalfrond (en Nederhalfrond) zijn hoogst grillig en experimenteel. Maar dat levert een fascinerend leesavontuur op, dat ons – in elk geval mij – voortdurend boeit en verrast. In Nederhalfrond stond een inspirerend appel: “Verenigt u onder de daken van talloze dagen en ziet uzelf nieuw door het Oog van onze Cycloon!” Waar dan later een raadselachtig prachtige toevoeging op volgt: “Taal is een magisch heelal van deuren.” Precies dat “magisch heelal van deuren” wordt in Nederhalfrond én Opperhalfrond wagenwijd opengezet. Daardoor nodigen beide onnavolgbare taalbouwsels ons uit om ons voor te stellen hoe onvoorstelbaar nieuw en anders de dingen er uitzien vanuit het intens turbulente perspectief van een cycloon-oog. Een oog dat zich niet afsluit voor de chaotische veelvormigheid en veranderlijkheid van de wereld en van ons ik, maar dat alle oogrokken daarvoor wijd open spert. Een oog bovendien dat geopend wordt door de bruisende originaliteit en de onnavolgbaar complexe energie van Herrenbergs stijl en vorm.

Lees verder op de website Bazarow, 29 augustus 2023, waarop ook een bespreking door Van der Sijde van Herrenbergs Nederhalfrond, 29 augustus 2023

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter