blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hernieuwde aandacht voor de sprankelende klanken van Majoie Hajary

Rond herdenking 100ste geboortedag Surinaamse componiste

Bij haar overlijden werd ze “Een verloren dochter van Suriname” genoemd. Een begrijpelijke typering, maar toch niet helemaal terecht. Want hoewel ze als 16-jarig meisje haar geboorteland verliet en er sindsdien nooit meer zou wonen, heeft componiste/pianiste Majoie Hajary  (1921-2017) haar hele leven Suriname in hart en ziel met zich meegedragen. In al haar composities klinken elementen van de verschillende Surinaamse culturen door. Haar bijzondere werk is niet heel erg bekend, maar daar komt binnenkort verandering in.

Majoie Hajary

Majoie Hajary was de eerste Surinaamse die aan het conservatorium van Amsterdam studeerde. Ze slaagde cum laude, concerteerde daarna enkele jaren succesvol als uitvoerend pianiste en wordt geroemd om haar virtuoze spel. Ze ambieerde echter meer dan alleen het werk van anderen spelen en vertrok met een beurs van Suriname naar Parijs om er compositie te studeren. Ze zou daar het grootste deel van haar leven blijven wonen, maar reisde ook vooral tijdens huwelijk veel en verbleef onder meer in Istanbul, Tokio en Madagascar.

Opmerkelijk is haar vermogen om de klassieke muziek van haar opleiding te verbinden met de veelkleurigheid van de muziek van haar afkomst, India, Zuid-Amerika, Afrika en ook de jazz. In haar werk heeft zij motieven en melodieën verwerkt uit de creoolse volksmuziek. In haar Surinaamse Rhapsody is het kinderliedje Perun perun te herkennen.

Haar meest omvangrijke creaties hebben diepe Surinaamse wortels. Het oratorium Da Pinawiki met als thema de Lijdensweek heeft een volledig Sranantongo tekst, en de (nooit uitgevoerde) opera La Larme d’Or/Na Gowtu Watra Ai speelt zich af op het Kasikasima-gebergte ten tijde van de slavernij.

Rond de honderdste geboortedag van Majoie Hajary – zij werd op 16 augustus 1921 in Paramaribo geboren – is er hernieuwde aandacht voor haar werk.  Het festival Muze van Zuid, dat het muzikale erfgoed van Amsterdam-Zuid eert, viert op zondag 19 september het geboortejaar van Majoie Hajary in het programma ‘Surinaams Feest!’. Het muziekensemble Caravan van pianist Julian Schneemann & Friends laten op het podium de sprankelende klanken van Hajary’s muziek herleven. Dit is altijd de innige wens van de componiste geweest

Niet alleen de muziek van Majoie Hajary staat in de belangstelling; ook haar ongewone levensloop trekt aandacht. Onderzoekster/publiciste Ellen de Vries (onder meer bekend van haar biografie over kunstenares Nola Hatterman) zal een biografie over de componiste schrijven. Het ziet er dus naar uit dat deze “verloren dochter van Suriname” hervonden wordt…

‘Surinaams Feest’, 19 september 16.15 uur in Amsterdam, zie www.muzevanzuid.nl/programma

Caravan, bestaande uit Julian Schneemann (toetsen), Jawa Manla (luit), Emmy Storms (viool) en Jeroen Batterink (drums) spelen (arrangementen van) muziek van Majoie Hajary. Hier een voorproefje met La Nostalgie (1968) door Schneemann en Manla. https://www.youtube.com/watch?v=D2Vl-VGH35M

Voor Liesbeth Peroti’s Ode aan Majoie Hajary zie https://www.youtube.com/watch?v=ods_RoJtE78

Da Pinawiki sinds 16 augustus online te beluisteren via deze link: https://zoeken.beeldengeluid.nl/program/urn:vme:default:program:2102105170304945331?ac=dgtl&q=da+pinawiki

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter