blog | werkgroep caraïbische letteren

Herman de Man : pleitbezorger eilandelijke volkskunst

door Aart G. Broek

Op 14 november 1946 verongelukte de auteur en journalist Herman de Man. Hij was passagier van het vliegtuig dat op Schiphol een noodlottige landing maakte. Ruim een jaar voor zijn dood was hij uit Curaçao teruggekeerd. Daar had hij nog geen twee jaar de leiding over de Curaçaosche Radio Omroep (Curom) gehad.

Bezoek prinses Juliana aan CUROM in 1944; tweede man links Herman de Man

Op 2 oktober 1943 was De Man op het vliegveld van Curaçao aangekomen. Na drie intensieve maanden van voorbereidingen nam hij op 2 januari 1944 de taak als omroepleider van de Curom over van zijn voorganger Arnold Kreps. De veranderingen die De Man wenste aan te brengen in de programmering van het eerste en tot in 1954 enige radio‑omroepstation op de Antillen legde hij de luisteraars voor in enkele korte bijdragen aan de omroepgids van de Curom. Het aantal programma‑uren werd vrijwel verdubbeld tot meer dan veertig per week.

In zijn bijdrage ‘Bij een nieuw programma’ aan de Curom Gids van begin januari 1944 noemde De Man als een van de uitgangspunten van zijn programmering ‘verdraagzaamheid’ en in het verlengde hiervan ‘gevarieerdheid’ in programma‑aanbod. De Man vertaalde dit in de praktijk onder meer naar een doelbewuste keuze vóór het Papiaments en een ruimere aandacht voor verhalen en liederen uit de lokale folklore. De volkswijsheid en taal van het eiland hadden stellig niet ontbroken op de radiozender, maar verkregen nog niet de waardering en zodoende de ruimte als onder het regime van De Man.

Ontleend aan Antilliaans Dagblad, 14 november 2018; hier is het artikel te lezen
of lees in pdf: AD – Herman de Man – 2018.11.14 – pp. 14-15

Curom studio met Arnold Kreps voor de microfoon – in J. Hartog Curacao in oude ansichten

 

 

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter