blog | werkgroep caraïbische letteren

(Her)lees grootheden

door Sheila Sitalsing

Elke nieuwe generatie is geneigd te denken dat ze unieke ontdekkingen doet (pubers die je enthousiast komen vragen of je weleens van James Brown hebt gehoord: supergrappig), of dat ze de eerste uit de geschiedenis is die een diepzinnige gedachte heeft of een mooie zin opschrijft. Daarom is het goed dat er af en toe ruimte wordt gemaakt voor een ode aan grootheden uit het verleden, die hier niet altijd vanzelfsprekend werden gevierd. Uitgeverij Das Mag vond daar een mooie vorm voor. Zij vroeg 21 hedendaagse auteurs om het licht te schijnen op Caribische en Surinaamse schrijvers en dichters die niet meer onder ons zijn, en wier werken in Nederland jarenlang op plankjes voor literatuur uit de buitengebieden hebben staan verstoffen.

Julien Ignacio, Raoul de Jong & Michiel van Kempen (samenstellers), Dat wij zongen, 2022

‘Nieuwe’ auteurs als Gershwin Bonevacia, Antoine de Kom, Karin Amatmoekrim en anderen bezingen in Dat wij zongen grootheden als de dichter Shrinivási (Suriname), die deze prachtregels schreef:

Toen realiseerde hij zich / dat de rivier / toch maar één oever had / waarop hij stond / en naar de verte keek / waarin een beeld / uit vroegere dagen / langzaam maar zeker / was opgelost / zodat er toekomst / noch verleden was / verlangen niet / en eindelijk geen verdriet.

Ook langs komen Pierre Lauffer, Albert Helman, Bea Vianen, Anil Ramdas en natuurlijk Boeli van Leeuwen, die misschien wel de beste schrijver van het Koninkrijk der Nederlanden was. Tegenwoordig herontdekken chique recensenten deze auteurs voor hun leeslijsten over het koloniale verleden, en schrijven ze over hen met de geestdrift van de puber die komt vragen of je van James Brown hebt gehoord. Dat is mooi.

[Ontleend aan One World, 3 januari 2023]

1 comment to “(Her)lees grootheden”

  • Ook mooi om te lezen in dit verband: het voorwoord van Sheila Sitalsing in de biografische bloemlezing ‘Wie denk je dat ik ben?’. Daarin staat een keuze uit het vroege en en vooral biografisch getinte werk van Boeli van Leeuwen. (Haarlem 2022, In de Knipscheer). Dat boek kwam uit op 10 oktober 2022, om te vieren dat de schrijver 100 jaar eerder was geboren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter