blog | werkgroep caraïbische letteren

Herkenbare verhalen in Respect!

door Shanavon Gefferie

 

Paramaribo – “De verhalen zijn herkenbaar. Mijn grootmoeder heeft mij heel veel verteld en nu ik het boek lees, brengt het me terug naar toen”, zegt Leslie Veekman woensdagavond na de boekpresentatie van Edwin Linders’ boek Respect! in BuitenGewoon.

 

Edwin Linders

Edwin Linders tijdens de boekpresentatie van zijn boek ‘Respect’.

Veekman, die zelf ook indo (iemand met zowel Indisch als Europees) is, heeft het boek al tot de helft gelezen. Ze werd geraakt door wat ze tegenkwam. “Hij heeft er tijd, energie en liefde in gestopt. Het boek is vol passie geschreven”, zegt ze met een tevreden blik. Respect! bevat meer dan alleen de geschiedenis van de indo’s. “Het klopt allemaal wat hij zegt”, zegt Rick Huser. “Hiermee krijgen indo’s eindelijk een stukje erkenning”, voegt zijn echtgenote Sylvia toe. Maar Respect! gaat niet alleen over indo’s.

Het boek gaat over alles wat Linders is, plus een beetje meer en het respect dat hij aan al die zaken geeft. Niet iedereen kan zich terugvinden in alle verhalen. Zo heeft het stukje hiphop Veekman niet geraakt. Linders legt uit waarom het toch zo essentieel is voor het geheel. Hoe hiphop ervoor heeft gezorgd dat dit boek er nu is. “Sinds de jaren ’80 heeft hiphop me kritisch en mondig gemaakt. En nóg creatiever dan ik al was. Zonder had ik dit boek nooit kunnen schrijven”, uit hij zijn respect voor de cultuur.

Dat hij nog steeds ‘all hiphop’ is, was woensdag te merken. hiphop-dj Earl da Pearl zorgde voor de oldskool muziek en als extraatje pakte Linders na lange tijd een microfoon om wat raps te ‘spitten’. Iedere lezer heeft een andere kijk op ‘Respect!’ en ook zijn eigen redenen om het boek te lezen. De één heeft wat met hiphop, de ander meer met Suriname, weer een ander met het Indische, dat sterke parallellen vertoont met onze eigen multi-etnische cultuur en geschiedenis.

[uit de Ware Tijd, 6/11/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter