blog | werkgroep caraïbische letteren

Herinneringen aan Indië

Op donderdag 7 april a.s. vindt de Bijzondere Lezing Postkoloniaal Indië: geleende herinneringen en collectief geheugen plaats door prof. dr. Pamela Pattynama.

In postkoloniaal Nederland is Indië een ‘plaats van herinnering’ geworden die steeds opnieuw blijkt te fascineren en te emotioneren. Indië is diep in de textuur van het nationale geheugen ingeweven. Al vanaf de 17e eeuw tot aan de dag van vandaag zijn verhalen over Indië populair. De ex-kolonie roept herinneringen op in Indische herinneringsgemeenschappen, maar ook bij mensen die nooit zelf onder de palmen hebben gewandeld. Al die Indië-beelden zijn vervuld van nostalgie, schaamte, nationale trots of een mengeling daarvan. In deze bijzondere lezing zal Pamela Pattynama ingaan op de dynamische beeldvorming rondom Indië zoals die tot uiting komt in publieke herinneringsdragers waaronder literatuur, amateurfilms, musicals, Pasar Malams, landschapskunst en strips.

Prof. dr. Pamela Pattynama is bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis, in het bijzonder Nederlands-Indië, vanwege de Stichting Indisch Herinneringscentrum Het Indisch Huis. Pamela Pattynama wordt ingeleid door haar collega Michiel van Kempen.

Datum: donderdag 7 april 2011
Toegang gratis
Tijd: 17.15 uur
Plaats: Academisch Cultureel Centrum SPUI25, Spui 25, Amsterdam
Aanmelden voor deze Bijzondere Lezing is verplicht en kan via http://www.spui25.nl/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter