blog | werkgroep caraïbische letteren

Herdruk Caleidoscopische visies gepresenteerd

Op vrijdag 15 maart 2024 werd in de Tolhuistuin in Amsterdam de herdruk gepresenteerd van het boek Caleidoscopische visies, onder redactie van Nancy Jouwe, Maayke Botman en Gloria Wekker, en met een nieuw voorwoord door Sarah Bracke. Het boek gaat in op vragen zoals welke invloed gender en achtergrond hebben op iemands positie in de maatschappij en hoe de bewustwording over je eigen positie en die van anderen handelingsperspectief kan bieden voor emancipatie en gelijkheid.

Tijdens de opkomst van de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwenbeweging (ZMVV) in de jaren ‘80 en ‘90, werd er meer gefocust op de verschillende machtsverhoudingen waar je als vrouw in Nederland nog meer te maken kan krijgen naast het feit dat je vrouw bent. De ZMVV-beweging is een unieke historische beweging die nog steeds onderbelicht en gebrekkig gedocumenteerd is. Het iconische boek Caleidoscopische Visies kwam 23 jaar geleden uit en is tot nu toe het enige boek dat die beweging vastlegt.

Het baanbrekende werk is nog steeds van groot belang voor de discussie over gender en etniciteit in Nederland. Bij de presentatie, een samenwerking tussen Read My World, Mazirel Pers en de auteurs, werden onder leiding van Charisa Chotoe gesprekken gevoerd met Nancy Jouwe, Maayke Botman, Sarah Bracke, Gloria Wekker, Babs Gons en Nawal Mustafa over de creatie van het boek en de impact ervan op de huidige maatschappelijke bewegingen.

V.l.n.r. Charisa Chotoe, Maayke Botman, Gloria Wekker. Nancy Jouwe. Foto © Anja Meulenbelt.
V.l.n.r. Charisa Chotoe, Gloria Wekker, Maayke Botman, Halleh Ghorashi, Nawal Mustafa, Sarah Bracke Grieder. Foto © Read my world.
De redactie in 2001.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter