blog | werkgroep caraïbische letteren

Herdenking vijfde sterfdag schrijver Clark Accord

Dit jaar is het precies 5 jaar geleden dat de Surinaams-Nederlandse schrijver en visagist Clark Accord overleed. De in Paramaribo geboren Accord overleed op 11 mei 2011 op 50-jarige leeftijd in Amsterdam. De Clark Accord Foundation Suriname (CAF) eert hem rondom zijn vijfde sterfdag door het organiseren van diverse activiteiten.

 

Accord De Vries

De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries maakte in 2012 dit bronzen portret ter nagedachtenis van de schrijver Clark Accord. Andere bustes zijn op aanvraag leverbaar

De activiteiten starten vandaag op zijn geboortedag: 6 maart. In de Kathedrale Basiliek te Paramaribo wordt een requiem-mis opgedragen voor zijn zielenrust. Op 7 maart zal de familie op het graf van Clark Accord op de Rooms-Katholieke begraafplaats bloemen leggen. Er is tevens een Maxi Linder Toer op 26 maart en de opvoering van het theaterstuk De koningin van Paramaribo voor studenten gepland.

Clark Accord maakte zijn debuut in 1999 met de roman De Koningin van Paramaribo. Het boek werd een bestseller met een dertigste druk en al meer dan 120.000 exemplaren verkocht, uitgebracht in Duitsland, Spanje, Latijns Amerika en Finland. Accord schreef in 2000 op verzoek van Theater Cosmic de monoloog De koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet). Het stuk werd geregisseerd door PvdA-politicus John Leerdam met Helen Kamperveen als Maxi Linder. De monoloog is in 2010 tot muziektheatervoorstelling bewerkt en speelde in diverse theaters in Nederland. Daarna heeft hij nog drie romans uitgebracht waaronder Plantage d’Amour, die in 2011 postuum is uitgebracht.

Clark Accord heeft van 2006 – 2008 in totaal 29 columns voor Waterkant.Net geschreven. Deze zijn allemaal nog hier te lezen.

[naar De Waterkant, 6 maart 2016]

Oproep CBK Zuidoost

Oproep aan alle kunstenaars: amateurs en professionals. CBK Zuidoost organiseert op 23 april de wedstrijd De koningin van Paramaribo in beeld. Deelnemers maken aan hand van het boek De koningin van Paramaribo tweedimensionaal werk. Een jury kiest 3 werken uit; deze zijn te zien in de tentoonstelling Mijn Kunst 2016 in CBK Zuidoost (16 juli t/m 27 augustus). Iedereen mag meedoen: amateur en professional. Wil je meedoen? Meld je dan aan via: D.Mac.Andrew@amsterdam.nl
Lees meer op onze website.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter