Herdenking geboortedag Eddy Snijders
door Steven Seedo
Paramaribo – De overleden Surinaamse musicus Eddy Snijders wordt herdacht op zijn geboortedag 12 mei. Bij zijn borstbeeld op het Fort Zeelandia-complex is er een optreden van de militaire kapel. Bij het evenement, dat omstreeks 11.00 uur ‘s morgens begint, zullen alleen liederen van de musicus vertolkt worden. Voor de fluitist Ronald Snijders betekent dit een grote eer.
Niet omdat het hier om zijn vader gaat, “maar om een grote musicus die een bijdrage heeft geleverd aan de Surinaamse kunst en cultuur. Ik zou heel graag erbij willen, maar kan het wegens andere werkzaamheden helaas niet meemaken”, zegt Snijders.
Volgens Rudi Spa, beleidsadviseur op het directoraat Cultuur, past de herdenking binnen het beleid van het directoraat Cultuur om kunst- en cultuurhelden te herinneren. Eddy Snijders zou op 12 mei zijn 88ste geboortedag vieren. Hij is wat de Surinaamse muziek betreft voor jong en oud van grote betekenis geweest. De muziekvirtuoos is een van de eerste Surinaamse musici geweest die Surinaamse muziek gebruikte voor serieuze orkestrale composities en bij officiële gebeurtenissen. Hierdoor heeft hij, net zoals kunstenaars als Trefossa, Shrinivási, Henk Tjon en Dobru, veel bijgedragen aan verhoging van het zelfbewustzijn en meer waardering van het eigene.
Eddy Snijders begon rond 1958 een orkestje bij de politie. Dit werd later uitgebouwd tot de politiekapel. In 1959 maakte hij het officiële arrangement van het Surinaamse volkslied dat nog steeds wordt gebruikt. Midden jaren zestig blies hij het jeugdorkest van de CCS Volksmuziekschool nieuw leven in. Het voormalige VMS-orkest werd na zijn overlijden in 1990 vernoemd tot het Eddy Snijders Orkest, onder leiding van Rieke Mardjo. Het beeld van Eddy Snijders te Fort Zeelandia, gemaakt door Erwin de Vries, werd in 2003 onthuld, bij de tachtigste geboortedag van Snijders. Een leslokaal in de Nationale Volksmuziekschool is naar hem vernoemd.
[uit de Ware Tijd, 11/05/2011]