blog | werkgroep caraïbische letteren

Herbouw ingestort ouderlijk huis Anton de Kom begint deze maand

Het huis waarin Anton de Kom in Suriname heeft gewoond is onlangs ingestort. Dit komt niet als een verrassing; de houten woning verkeerde in deplorabele staat en daarom werd er rekening gehouden met het instorten. Vandaar dat er in oktober al een schutting om het huis werd gebouwd.

Het ouderlijk huis van Anton de Kom in Paramaribo is onlangs ingestort. Foto Waterkant.

Dat zei Marcel de Kom, kleinzoon van Anton de Kom, deze week tegen ABC Online. Het idee is om het huis af te breken waarna er een replica van de woning op dezelfde plek namelijk op de hoek van de Hofstraat en de Anton de Komstraat zal verschijnen (zie bericht hieronder).

De werkzaamheden zouden reeds gestart zijn, maar hebben wat vertraging opgelopen onder ander door het overlijden van Anton’s zoon Cees de Kom en zijn vrouw, op respectievelijk 25 november en 8 december 2021.

Het is de bedoeling dat dit project in januari 2022 weer wordt opgepakt. De restanten van het huis zullen netjes afgebroken en verwijderd worden, waarna de stappen gezet zullen worden voor de nieuwbouw op basis van een schets van de replica. Deze zal daarvoor nog nader uitgewerkt worden.

Kleinzoon Marcel de Kom vindt het belangrijk dat dit huis wederom gebouwd wordt. Het huis moet dienen als een monument en symbool voor de rol die revolutionair De Kom heeft gespeeld.

[van Waterkant, 2 januari 2022]


Vervallen geboortehuis Anton de Kom wordt vervangen door replica

Het geboortehuis van de Surinaamse schrijver, nationalist en verzetsstrijder Anton de Kom in Paramaribo, zal binnenkort afgebroken worden. Op dezelfde plek aan de Anton de Komstraat (voorheen Pontewerfstraat) verschijnt dan een replica van het huis, zoals te zien is op de foto.

Beeld via Roy Ristie

Dat zei Roy Ristie van het Nationaal 30 juni/1 juli Comité Nederland afgelopen week tegen ATV-News. De replica wordt een huis dat recht moet doen aan het gedachtegoed van Anton de Kom, aldus Ristie.

Het huis te Frimangron is cultureel erfgoed en een monument, maar verkeert al jaren in vervallen staat. Desondanks wordt het toch bewoond. Pas als de huidige bewoners eruit zijn kan voorzichtig begonnen worden met het demonteren.

Ristie zei ook tegen de Ware Tijd dat hij met zijn comité slechts een adviserende rol heeft in het geheel. Persoonlijk zou hij het prachtig vinden als het nieuwe gebouw in Suriname, over twee jaar bij de 125ste geboortedag van Anton de Kom op 22 februari wordt opgeleverd.

[van Waterkant, 1 maart 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter