blog | werkgroep caraïbische letteren

Helman & Thelen bij de Haagse Kunstkring

Op zondag 29 oktober start de Haagse Kunstkring een reeks bijeenkomsten over het genre biografie. Auteur en bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen vertelt over ‘the making of’ van zijn biografie over de Nederlands-Surinaamse schrijver, componist en politicus Albert Helman, erelid van de Haagse Kunstkring. Auteur, vertaler en lid van de Kunstkring Wil Boesten doet hetzelfde met Het eiland van het tweede gezicht (1935), de door hem vertaalde autobiografische roman over het leven van de Duitse schrijver Albert Vigoleis Thelen op Mallorca. Thelen en Helman waren levenslang bevriend. 

 

Biografie-expert Joke Linders leidt vervolgens het debat. Wat kán, mág of móét er in een biografie? Hoe verhoudt het genre zich tot de autobiografie? Hoe zit het met feit en fictie, met de auteur als aanwezig verteller of als regisseur op de achtergrond, tussen betrokkenheid of afstandelijkheid? Een discussie, nu niet in de krantenkolommen of binnen de muren van de wetenschap, maar in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring.

Op vijf avonden tussen eind oktober 2017 en eind maart 2018 komen telkens twee auteurs vertellen over een veelal recent verschenen biografie van hun hand en over de totstandkoming ervan. Na de lezingen is er een debat. In het programma ligt het accent op biografieën van personen die een relatie hebben met Den Haag, zoals de gebroeders De Witt, Couperus, Mondriaan en Bordewijk.

 

 

Albert Helman (midden) met Albert Vigoleis Thelen en Beatrice Thelen

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,- ; niet-leden € 12,- Passe-partout vijf avonden € 24,- resp. € 48,- Reserveren via info@haagsekunstkring.nl of tel. 070 3647585.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Adres: Denneweg 64, Den Haag

Meer informatie klik hier

De volgende bijeenkomst staat gepland voor vrijdag 17 november 2017. Dan spreekt Hans Janssen over zijn Mondriaanbiografie en Rémon van Gemeren over zijn nieuwe levensbeschrijving van Louis Couperus. NRC-redacteur en biograaf Arjen Fortuin leidt het debat. Begin 2018 volgen nog drie avonden met de biografen van Sam van den Bergh, de gebroeders de Witt, Hugo de Groot, Ferdinand Bordewijk en Johanna Bordewijk-Roepman, Alexander Ver Huell en van de Joodse bewoners van de Harstenhoekweg in Scheveningen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter