blog | werkgroep caraïbische letteren

Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’

Het zojuist verschenen boek Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’; een bijdrage vanuit de kerken is een initiatief van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad en Flevoland en NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, met medewerking van de Werkgroep Caraïbische Letteren. ‘Wit’ en ‘zwart’ hebben elkaar nodig om tot verwerking te komen. Dat is verbeeld op de omslag waar ‘wit’ en ‘zwart’ elkaar vasthouden.

Essaywedstrijd

In dit boek zijn de winnende bijdragen opgenomen van een essaywedstrijd rond dit thema, toegespitst op de vraag wat de kerken kunnen doen. De winnende essayisten waren:

  • Herman Fitters: Peerke en het verdeelde verleden; Helend verwerken: mission impossible of Heilige opgave?
  • Ben Ipenburg: De nieuwe Zendingsopdracht
  • Ken Mangroelal: De vloek van Cham voorbij
  • Martijn Stoutjesdijk: Een werktuig ‘om de negers in ondergeschiktheid en bedwang te houden’? De predikant in zijn rol als influencer in het slavernijdebat

De jury van de essaywedstrijd bestond uit Egbert Boeker (secretaris), Wendeline Flores, Michiel van Kempen (voorzitter), Henna Goudzand Nahar en Mildred Uda-Lede.

Voordrachten en bijbelexplicatie

Boekredacteur Egbert Boeker met prijswinnaar Ken Mangroelal. Foto © Jennifer Waller

Verder bevat het boek de toespraken op een symposium rondom dit thema (23-11-2019) van externe experts zoals Glenn Helberg en Alex van Stipriaan, en van denkers uit de kerken zoals Pearl Gerding en Johannes Welschen. Ook Bianca Groen Gallant, René de Reuver en Urwin Vyent droegen met teksten bij. Daarnaast staan er vier voorbeelden van hedendaagse prediking en bijbeluitleg afgedrukt, zoals die rondom Ket Koti 2019 zijn uitgesproken in erediensten van de deelnemende kerken. De teksten zijn van de hand van Marieke Brouwer, André van der Stoel, Andreas Wöhle en Martin Theile.

Het boek besluit met enkele lijnen naar de toekomst: hoe gaan wij om met de Afro-Surinaamse spirituele traditie, hoe kunnen wij ons cultureel archief opschonen, en wat moet er gebeuren aan compensatie en genoegdoening.

Bestellen

Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’; een bijdrage vanuit de kerken. Redactie Egbert Boeker, Rhoinde Doth, Urwin Vyent & Andreas Wöhle. Amsterdam: Stichting Luthersche Uitgeverij & Boekhandel, 2020. 257 pp.; met illustraties in kleur en zwart-wit. ISBN 978 90 76093 58 1.

Het boek is te bestellen via slubdenhaag@hetnet.nl en kost € 18.50. Daarbij zijn de verzendkosten in Nederland inbegrepen. Betaling op factuur na ontvangst van het boek. Om de prijs laag te houden is het boek niet verkrijgbaar gesteld via de reguliere boekhandel of leveranciers als bol.com.

200

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter